A Sziget miatt sem halasztaná el a lezárást a főváros

Vágólapra másolva!
A Sziget fesztivál idejére részben megnyitná a lezárt alsó rakpartot a III. kerület polgármestere, aki szerint így mérsékelni lehetne a várható közlekedési káoszt. A főváros szerint a terv kockázatos, mivel csúszhat miatta az uniós pénzből finanszírozott beruházás is. Időközben Demszky Gábor bejelentette, az évtizedes gyakorlattal szemben idén területhasználati díjat kér a Szigettől: 2,6 milliárdot.
Vágólapra másolva!

Nem született megegyezés a Sziget fesztivál idejére tervezett rakpartlezárásról folytatott egyeztetéseken - derült ki a fesztivál szervezői, a fővárosi és a III. kerületi önkormányzat képviselőinek csütörtöki tárgyalása után. A felek egy hét múlva újra tárgyalóasztalhoz ülnek, de valamennyien már most azt kérték, aki teheti, tömegközlekedéssel utazzon ki a fesztiválra.

Bús Balázs óbudai polgármester szerdán szólította fel a fővárost, hogy halassza el a rakpart augusztus 1-jére tervezett lezárását, mert az szerinte a Sziget idején (augusztus 12-18. közt) közlekedési káoszt okozna. A főváros szerdán azt közölte, sem módjában, sem szándékában nincs elhalasztani a csatornázást és az útfelújítást, és az eredeti tervek szerint lezárja a budai alsó rakpart Margit híd és Mozaik utca közötti szakaszát.

A csütörtöki egyeztetésre Bús Balázs kompromisszumos javaslattal érkezett, amely szerint a rakpart Szépvölgyi út és Mozaik utca közötti szakaszát a fesztivál idejére meg lehetne nyitni a korábban lezárt Szépvölgyi úti HÉV-átkelőnél. Ezen az egy kilométeres rakpart-szakaszon egy évig semmilyen beruházást nem végeznek, csak azért tartanák lezárva, mert a Margit hídnál tervezett építkezéstől északra már nincs felhajtó út.

Tisza Zoltán, a főpolgármesteri iroda PR-csoportvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy nyáron - az északi vasúti összekötő híd lezárása miatt - az Esztergom felől érkező vonatok is a HÉV-vágányokon járnak majd, így a sűrű forgalom miatt nehezen lehetne biztosítani az átkelést a Szépvölgyi úti átjárónál. Ugyancsak komoly kockázati tényező az árvízveszély - mondta -, amire tekintettel kell lenni. A beruházás megkezdése már így is egy évvel elhúzódott, ezért a további késedelem az európai uniós források lehívását veszélyeztetheti.

Bús Balázs úgy vélte, ha az augusztus 20-i rakparti rendezvények miatt el lehetett halasztani az ottani építkezést, akkor ez nem okozhat problémát Óbudán sem. Közölte, továbbra is a beruházás háromhetes elhalasztását tartaná a legjobb megoldásnak. Gerendai Károly, a Sziget főszervezője szerint a tárgyaláson kiderült, hogy még nincsenek meg az engedélyek a beruházás kivitelezéséhez. Álláspontja szerint Bús javaslata javíthat a helyzeten, de a parkolás kérdését továbbra sem látja megoldottnak.

A tervek szerint június 16-tól augusztus 20-ig egyszerre lesz lezárva a budai alsó és felső rakpart a 4-es metró kivitelezésének felgyorsítása, illetve a Duna-parti szennyvízcsatorna építése miatt. Augusztus 1-től pedig a Margit hídtól északra eső szakaszt is lezárják, itt megemelik és egy forgalmi sávval kiszélesítik az alsó rakpartot - ezek a munkálatok a Fővárosi Önkormányzat közleménye szerint várhatóan 2009. október végéig tartanak. Ez utóbbi közvetlenül érinti nem csak az idei Szigetet, de a jövő évit is.

Demszky díjat szedne

Az önkormányzati érdeksérelem miatt Demszky Gábor főpolgármester megvétózta a fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottsága által a Sziget fesztivál részére biztosított háromévi ingyenes közterület-használati engedélyt - tudta meg az MTI csütörtökön városházi forrásokból. A főpolgármester szerint a Sziget az elmúlt 15 évben nyereséges üzleti vállalkozássá vált.

A főpolgármesteri hivatal vállalkozási ügyosztályán az MTI-t arról tájékoztatták, hogy egy évre a több mint 60 ezer négyzetméternyi közterület használatáért áfával együtt 2,6 milliárd forintot kellene fizetnie a cégnek. A távirati iroda információi szerint a főpolgármester döntéséhez hozzájárult az adóhivatal jogértelmezése is, ami az ingyenesen biztosított közterület-használattal összefüggő áfa-fizetéssel foglalkozik.

Ughy Attila a városképvédelmi bizottság fideszes elnöke elképesztőnek nevezte, hogy Demszky több mint egy hónappal a döntés után függesztette fel a határozat végrehajtását. Ughy az [origo]-nak azt mondta, azt az előterjesztést, amely alapján a Sziget bekerült a fővárosi nagyrendezvények közzé, Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek írták alá, a bizottság azt változtatás nélkül megszavazta.

A bizottsági elnök korábban azt mondta, személy szerint támogatná, hogy a Szigettől pénzt kérjenek, de a testület kormánypárti többsége - a közvetett turisztikai bevételekre hivatkozva - mindig megszavazta a mentességet. Ughy szerint a főváros nem nyerhet, ha a Sziget szervezői - a már hetek óta aláírt szerződés birtokában - pert indítanak a főváros ellen.

Gerendai Károly máris közölte: aláírt, érvényes szerződésük van a terület használatára. Életszerűtlennek nevezte azt a felvetést, hogy egy hétre mintegy 2,6 milliárd forintot kellene fizetniük egy akkora területért, amekkorát - hasonló összegért - eladtak az Álomsziget projektnek a Hajógyári-sziget déli részén. Emlékeztetett arra is, hogy a rendezvény teljes költségvetése annyi, mint amennyit az üres területért kérnének.