Szúnyogok százezrei fenik ránk a szívókájukat

Vágólapra másolva!
Akár a 100 millió forintot is elérheti a szúnyogirtás költsége egy-egy régióban. Az önkormányzatok ezen általában nem spórolnak, sőt, egyre inkább terjed a költségesebb, ám környezetkímélőbb biológiai irtás a vegyszeres helyett. Egyedül a Szigetközi kistelepülések panaszkodnak arra, hogy ellepték őket a szúnyogok, és az államot hibáztatják, amiért nem vagy csak késve segít.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a tavalyi szúnyogmentes év után idén nem lesz ilyen jó a helyzet, több helyen már korán megjelentek a szúnyograjok. Május közepe óta zajlanak az irtások, az önkormányzatok tájékoztatása szerint szinte sehol sem kell szúnyoginváziótól tartani a nyáron.

Ellepték a Szigetközt a szúnyogok

Egyedüli kivétel a Szigetköz térsége, ahol az idén a szokásos mocsári szúnyogok helyett két hete a nagy, vörös, erősen viszkető csípést okozó gyötrő szúnyogok jelentek meg. A környező települések lakói szerint nappal se lehet megmaradni a szúnyogoktól, nemhogy este. Az önkéntes szúnyogszámolók egy óra alatt 300 csípést számoltak, miközben az irtást már akkor el szokták rendelni, ha óránként 20-30 csípésszámot mérnek. Tóth István, Dunasziget polgármestere és a 26 települést - negyedmillió lakost - tömörítő mosonmagyróvári kistérségi társulás alelnöke szerint változó, hogy mennyi szúnyog van a Szigetközben, de ennyi szúnyogot az elmúlt tíz évben nem láttak, a szúnyogok az emberek mellett a vadállományt is fenyegetik, mert a sok csípés gyengíti az állatokat.

Tóth szerint a problémát a Duna elterelése és a térség mesterséges elárasztása, majd a víz leeresztése okozta, ráadásul a meleg is hirtelen jött. Az érintett települések polgármesterei azt akarják, hogy az állam minősítse katasztrófahelyzetnek a szúnyoginváziót, ami Tóth szerint önhibájukon kívül sújtja a térség lakóit és a turistákat, és 20 millió forint gyorssegélyt kérnek. Az Önkormányzati Minisztérium közölte: tekintettel a rendkívüli szúnyoginvázióra, újabb 10 millió forintot biztosítanak Szigetköznek a turisztikai célelőirányzatból.

A Magyar Turizmus Zrt. is szerződött az önkormányzatokkal - mondta Tóth az [origo]-nak -, ennek keretében turizmus-fejlesztésre kaphatnak pár millió forintot, ha ugyanennyit az önkormányzatok is hozzátesznek. Az idén 3 millió forintot kaptak, ezt irtásra fordították, de ennyi pénz nem elég. Az Önkormányzati Minisztérium szerint ez a pénz szúnyogirtásra is felhasználható, mivel a célja, hogy a turisták számára konfortosabbá tegyék az adott régiót és ebbe a szúnyogirtás is betetartozik. "Kevés pénzünk van, nincs betervezve a költségvetésbe a szúnyogirtás, hiszen minden év más. Ráadásul korábban is állami pénzből irtottunk" - mondta Dunasziget polgármestere. Szerinte korábban is az volt a gyakorlat, hogy ha szúnyoginvázió volt egy évben, akkor az államtól kértek tíz millió forintot, kaptak általában ötöt és abból végezték az irtást. Most azt akarják azonban elérni, hogy az állam mindig különítsen el egy összeget a számukra, amiből gazdálkodhatnak, ha kell.

Akár 100 milliót is költenek az önkormányzatok szúnyogirtásra

Szúnyogirtást a hatóságok csak járványveszély esetén rendelnek el, egyébként az önkormányzatok dolga intézkedni, így ők döntik el mikor, hol és milyen gyakorisággal rendelik meg az irtást - mondta az [origo]-nak az önkormányzati tárca sajtóosztályának munkatársa.

A turisztikailag fontos térségek - ilyen például a Balaton, a Velencei tó, a Tisza-tó, a Fertő-tó környéke vagy a Dunakanyar - május közepe óta végeznek szúnyogirtást, és ehhez állami támogatást is kapnak.

Az Önkormányzati Minisztérium tájékoztatása szerint idén 100 millió forintot osztottak így szét vegyszeres légi irtásra, és tavalyról 70 millió maradt biológiai irtásra. A támogatás társfinanszírozásban valósul meg, vagyis az önkormányzat köteles ugyanakkora összeget adni, mint amennyi állami támogatást kap. A pénzt a Turisztikai Célelőirányzatból különítik el, amelyet az önkormányzati tárca turisztikai szakállamtitkársága bocsát rendelkezésre. A turisztikailag nem kiemelt területeken viszont az önkormányzatoknak maguknak kell gondoskodniuk a szúnyogirtásról.

Az idei keret kiosztása vegyszeres, légi szúnyogirtásra:

Régió2008. évi keret
Balaton25.000.000.- Ft
Budapest- Közép-Dunavidék12.000.000.- Ft
Dél-Alföld8.000.000.- Ft
Dél-Dunántúl5.000.000.- Ft
Észak-Alföld8.000.000.- Ft
Észak-Magyarország5.000.000.- Ft
Közép-Dunántúl15.000.000.- Ft
Nyugat-Dunántúl10.000.000.- Ft
Tisza-tó12.000.000.- Ft
Összesen:100.000.000.- Ft


A Balatoni Szövetség titkára, Lázár János az [origo]-nak elmondta: az összeg nagyságáról minden évben újra tárgyalnak. Idén összesen 70 millió forintot költenek szúnyogirtásra, egy korábbi közbeszerzési eljárás során kiválasztott szakértői csoport végzi a munkát. Itt 28-as csípésszám felett kezdenek irtani. A Balatonnál idén 3 biológiai és 4 kémiai irtást terveztek be, jövőre viszont már csak biológiai irtást terveznek, ami költségesebb, de környezetkímélőbb megoldás.

A Dunakanyarban óránként 40 csípés felett kezdik a munkát, itt június elején kezdték a szúnyogirtást és idén először alkalmaztak biológiai irtást is a vegyszeres mellett - mondta korábban Sáringer Tamás, a szúnyogirtást előkészítő Pannónia Központ gázmestere az MTI-nek.

Szegeden május közepén kezdődött a szúnyogirtás, és az idén annyit költ rá a város, amennyit csak kell - állította a munkát végző Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője korábban.

Kisebb területek - például egy park - földről végzett kezeléséhez nem kell engedély, de csak szakember végezheti a munkát. A légi úton való irtáshoz viszont az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) engedélye szükséges, az irtás csak egészségügyi gázmester irányításával végezhető és szükséges egy rovartani szakképzettséggel rendelkező személy részvétele is - áll egy 2006-os Egészségügyi Minisztérium által hozott rendeletben. A szúnyogirtás előtt 48 órával értesíteni kell az ÁNTSZ-t. A légi irtást végző céget általában közbeszerzési eljárás keretében hosszabb időre - évekre - szerződtetik. A vegyszeres irtásnál csak olyan anyag használható, amit az ÁNTSZ engedélyezett.

Ócsai Lajos, az ÁNTSZ közegészségügyi főosztályvezetője elmondta: hozzájuk futnak be az engedélykérések a légi szúnyogirtásra. Az önkormányzatok általában arról számoltak be, hogy mivel tavaly nem volt szükség szúnyogirtásra, a tavaly pályázaton kapott pénzeket idén is felhasználhatják, így az idén a szokásosnál több pénzt tudnak irtásra fordítani, ami lehetővé teszi, hogy a modernebb, környezetkímélőbb biológiai irtást rendeljék meg. Ennek lényege, hogy folyadék formájában olyan baktériumot juttatnak a vizekbe, amely lárvakorukban megöli a szúnyogokat, így azok nem kelnek ki. A többi élőlényre viszont ártalmatlan a baktérium.

A szúnyogok tojásaikat a holtágak sekély vizébe, tocsogókba rakják le, ahol négyzetméterenként akár több százezer lárva is tenyészik. A szúnyogok élettartalma 14 nap, ezért általában kéthetente szoktak irtani.