Leporolja a rendőrség a döglött aktákat

Vágólapra másolva!
Újra nekifut a rendőrség a megoldatlan gyilkossági és eltűnési ügyeknek - írja a Népszabadság. Bencze József országos rendőrfőkapitány három hónapot adott a Nemzeti Nyomozó Irodának, hogy újra átvizsgálják a döglött aktákat. A nemrég nyugdíjba vonult Kovács Lajos ezredes szerint a idő a nyomozóknak is dolgozhat.
Vágólapra másolva!

Három hónapot adott a Nemzeti nyomozó Irodának (NNI) Bencze József országos rendőrfőkapitány, hogy áttekintsék az összes, hatáskörükbe tartozó, még el nem évült gyilkossági ügyet - írta szerdai számában a Népszabadság. A lap információi szerint a megyei főkapitányságokon is elővették a megoldatlan ügyeket, az úgynevezett döglött aktákat.

Az országos rendőrfőkapitány azt várja, hogy a nyomozók és egyenruhások járják végig újra a gyilkosságok tanúit és lehetséges gyanúsítottjait, vizsgálják meg újra a tárgyi bizonyítékokat. A bűncselekmények óta eltelt időben ugyanis sokat fejlődött a technika, így lehet, hogy új nyomokra bukkannak.

Kovács Lajos ezredes, az NNI döglött ügyekkel foglalkozó, nemrég nyugdíjba vonult munkatársa a múlt év végén kezdte meg 200 megoldatlan gyilkosság és 30 eltűnés újabb vizsgálatát. Kovács a lapnak azt mondta, tapasztalatai szerint az idő nem csak a tetteseknek, hanem a nyomozóknak is dolgozhat, hiszen a bűncselekmény óta eltelt időben megromolhatott az egykori bűntársak viszonya, előfordulhat, hogy egyikük hajlik az együttműködésre a hatóságokkal.

A nyugalmazott rendőrtiszt szerint országosan 70, idős emberek sérelmére elkövetett rablógyilkosság elkövetőit nem találták meg, emellett 25 gyilkossági ügyet zártak le "tettes ismeretlen" megjegyzéssel, köztük az 1998-as Fenyő-gyilkosságot. Legalább 18 az "érthetetlen gyilkosság", amelyeknek az indítéka sem tisztázott, 7 esetben pedig nyilvánvaló, hogy alkalmi homoszexuális pertnereik végeztek az áldozatokkal.