Lejöttek a debreceni toronyból a menekültek

Vágólapra másolva!
Lemásztak azok az afgán menekültek, akik még szerdán reggel másztak fel a debreceni menekülttáborban levő átjátszótorony tetejére. Akciójukkal azt szerették volna elérni, hogy megkapják az oltalmazottként nekik járó személyi okmányaikat, amelyekkel munkát tudnak vállalni vagy tovább tudnak utazni. Az okmányokat megkapták, ezért lejöttek.
Vágólapra másolva!

Délután négy óra előtt pár perccel valamennyi afgán menekült lemászott a toronyból, ahova reggel nyolc órakor másztak fel. A debreceni menekülttábor négy lakója azért mászott fel a 30 méter magas átjátszótorony tetejére és fenyegetőzött állítólag leugrással, hogy felgyorsítsák személyi okmányaik kiadását. Ezeket végül megkapták, így lemásztak.

A lemászókat tapssal fogadták a menekülttábor egybegyűlt lakói. Az okmányokhoz úgy juthattak a menekültek, hogy módosították státusukat. A dokumentumokkal immár munkát vállalhatnak vagy akár továbbutazhatnak Magyarországról.

A debreceni polgármesteri hivatal jegyzői hivatalának semmilyen mérlegelési joga nem volt ebben a kérdésben - közölte Kovács Zoltán, a városháza kommunikációs tanácsnoka. A nap folyamán a központi nyilvántartásban megváltoztatták az érintett afgánok oltalmazotti státusát, így a helyi okmányiroda kiadhatta a várt dokumentumokat. A tanácsnok szerint mindezt központi eljárásra tették.

A toronyban egy ideig öten voltak, de délután az ötödik menekült - aki még délelőtt mászott a társai után, feltehetően azzal a szándékkal, hogy rábírja őket, hagyják el a tornyot - lemászott a toronyból. Az átjátszótorony a menekülttábor szélén, annak bejárata mellett van, de a kerítésen belül.

Felbolydult a tábor

A rendőrség lezárta a környéket, és biztosította a helyszínt. A haon.hu helyi hírportál szerint a torony tövében harminc menekült a földön ülve várta a fejleményeket. A táborba tolmács, mentő és emelőkosaras tűzoltósági jármű is érkezett, de küldtek oda teljesen beöltözött, pajzsos kommandósokat is.

Horváczy Emese, az igazságügyi tárca és Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szóvivője szerint az érintettek oltalmazott státusban vannak. Az oltalmazottak személyazonosságát - a menekültekhez hasonlóan - a személyi igazolvány igazolja, így természetesen az okmányt az ilyen státusú külföldieknek is ki kell adni - mondta Horváczy Emese. Daragó Réka hozzátette: az okmányt nem a BÁH, hanem a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala készíti el.

Régóta várták

A Menedék Egyesület egyik debreceni szociális munkása szerint a menekültek nem kapták meg azokat a személyazonosító iratokat, amelyek munkavállalásra vagy továbbutazásra jogosítanák fel őket. Az őket jól ismerő szociális munkás azt mondta, emberileg megérti őket - 20 éves, "normális, rendes emberek", akik dolgozni szeretnének. A papírjaikért naponta jártak a hatóságokhoz.

A toronyba felmászók öt társa a debreceni okmányirodán várta a fejleményeket. Amikor először elterjedt a híre, hogy még a nap folyamán valamennyien megkapják a dokumentumokat, tapsban törtek ki a befogadó állomás előtt összesereglett menekültek, de a toronyból nem jöttek le társaik, azt kiabálták: nem hiszünk nektek.

A helyszínen némi riadalmat keltett, amikor az egyik menekült délután 3 óra után néhány perccel kimászott a torony vasszerkezetének külső felére, és onnan kiabált lefelé, de néhány perc múlva visszatért a viszonylagos biztonságot nyújtó, korlátokkal körülvett szerelőállásba.