Nyomoz a rendőrség a halált okozó falomlás ügyében

2008.06.11. 18:03

A rendőrség nyomozást, a munkaügyi felügyelőség vizsgálatot indított a keddi, IX. kerületi falomlás ügyében. A balesetben, amely egy társasház bontása közben történt, egy ember életét vesztette. A munkaügyi felügyelőség szóvivője szerint valószínűleg nem tartották be a munkavédelmi szabályokat.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendelt el a rendőrség a keddi, halálos áldozatot követelő falomlás ügyében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán. A nyomozást ismeretlen tettes ellen folytatják.

Kedden délután a főváros IX. kerületében, a Tűzoltó utcában az egyik társasház bontási munkálatai során omlott le egy harmadik emeleti oldalfal a belső udvarba. A törmelékek alól a tűzoltók két férfit emeltek ki: egyiküket, egy 29 éves budapesti férfit a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították, társa a baleset során életét vesztette. Az ő személyazonosságát egyelőre nem tudták megállapítani.
   
Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) szóvivője, Gedeon András szerint szabálytalanul bontották az épületet, ez okozta a halálos áldozatot követelő falomlást. Gedeon szerint ha betartják a munkavédelmi szabályokat, megfelelő ütemben végzik a bontást, és megfelelő védelmi, illetve biztosító eszközöket használnak, akkor nem következik be a tragédia.
   
Mivel jóval többen dolgoztak az építkezésen, mint ahány emberrel a felügyelők találkoztak, a munkaügyi felügyelőség soron kívüli vizsgálatot indít, amelyben a foglalkoztatás körülményeit vizsgálják. Gedeon azt mondta: tanúvallomások is alátámasztják, hogy a baleset bekövetkeztekor sokan elrohantak a helyszínről. Ha a vizsgálat kideríti, hogy feketemunkában foglalkoztatták a munkásokat, akkor munkaügyi bírságot fognak kiszabni - tette hozzá a szóvivő, aki szerint a körülmények arra utalnak, hogy nem volt szabályos a foglalkoztatás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK