ÁNTSZ-engedély nélkül működhetnek napközis táborok

Vágólapra másolva!
Járványok terjedésétől lehet tartani a napközis táborokban egy tiszti főorvos szerint, miután megszüntették a nem bentlakásos táborok szervezésének ÁNTSZ-engedélyhez kötöttségét - számolt be róla az Új Dunántúli Napló. Az utóbbi években a szennyvízkezelésnél és az étkeztetésnél fordult elő a legtöbb hiányosság.
Vágólapra másolva!

A nem bentlakásos nyári napközis táborok működtetéséhez nem kell már tisztiorvosi engedély egy jogszabályváltozás miatt - írta az Új Dunántúli Napló. 1991-től napjainkig kötelező volt az engedély megszerzése, akár bentlakásos, akár csak napközis táborról volt szó: így biztosították a megfelelő higiéniai körülményeket. Vizsgálták az engedély kiadása előtt, hogy biztosított-e a gyerekek napközbeni orvosi ellátása, egészségesek-e a felügyelő felnőttek, megfelelő-e az étkeztetés, és nem kerülnek-e a gyerekek kapcsolatba veszélyes anyagokkal.

Az engedélyezési eljárás a megelőzést szolgálta, hiszen általában már az előzetes szükséges ellenőrzések során elérte a szakhatóság, hogy betartsák az előírásokat - olvasható a lapban. A napközis táboroknál ma már csak bejelentési kötelezettségük van az ÁNTSZ felé a szervezőknek.

Török Katalin, az ÁNTSZ Pécsi, Sellyei és Siklósi Kistérségi Intézetének tiszti főorvosa szerint az ellenőrzés hiánya miatt bekövetkezhetnek járványok, fertőző betegségek terjedhetnek. Leggyakrabban a víz- és szennyvízkezeléssel, az étkeztetéssel, az élelmiszerek tárolásával kapcsolatban fordulhatnak elő hiányosságok a korábbi években. A tiszti főorvos azt mondta: az engedélykötelesség megszüntetése ellenére az ÁNTSZ igyekszik ellenőrizni a napközis táborokat.