Holló lehet újra az Alkotmánybíróság elnöke

Vágólapra másolva!
Holló András egykori elnök és Paczolay Péter jelenlegi elnökhelyettes a két esélyes az Alkotmánybíróság elnöki posztjára - olvasható a keddi Népszabadságban. A mostani elnök mandátuma július elején jár le, a testület tagjai titkos szavazással döntenek az utódról.
Vágólapra másolva!

Július 2-án távozik az Alkotmánybíróság éléről Bihari László. A jelenlegi elnökhelyettes, Paczolay Péter vagy Holló András egykori elnök veheti át a posztot - írta a keddi Népszabadság. Holló 2003-tól 2005-ig állt a tizenegy fős testület élén. Paczolay 2007 tavaszán lett elnökhelyettes, de már korábban is az Alkotmánybíróságon dolgozott főtanácsadóként, majd főtitkárként.

Az AB-n nincs hivatalos jelöltállítás az elnökválasztás előtt. A korábbi vezető mandátumának lejárta előtt titkos szavazáson döntenek a bírák az utódról. A távozók is voksolhatnak, így Bihari is beleszólhat majd abba, ki legyen az új elnök. Ha a többség Paczolayt támogatná, új elnökhelyettest is kell választani.

Az elnök szerepe korlátozott a testületben, de a vezető megváltoztathatja az ülések napirendjét és bizonyos beadványok esetében magára vállalhatja az előadó bírói feladatot, amivel befolyásolhatja az érdemi munkát.