Csendben dolgoznának Fodor mögött az SZDSZ bölényei

Vágólapra másolva!
Inkább szavakban, mint nyilvános tettekben támogatja Fodor Gábort az SZDSZ több alapítója. Az [origo] az után hívta fel a párttól már elfordult, egykori meghatározó embereket, hogy az SZDSZ új elnöke közölte: visszahívná őket a pártba. A megkérdezetteknek többnyire már nincs kedvük az aktív politizáláshoz, de többen eldolgozgatnának a háttérben.
Vágólapra másolva!

Nem tartja meglepőnek Fodor Gábor új SZDSZ-elnök szándékát Bauer Tamás, aki a pártirányítás módszerei, és az SZDSZ által képviselt gazdaságpolitika miatt fordított hátat a pártnak több éve. "Fodor évek óta következetesen a régiek visszahívását képviseli" - mondta Bauer, aki bizonyos feltételek teljesülése esetén beállna az új pártvezér mögé.

Bauer szerint a párt demokratikus irányítása, az ellenvélemények tisztelete az egyik feltétele visszatérésének, míg a másik, hogy az adócsökkentés mellett a költségvetés kiadási oldalát is rendbe tegyék. A volt ügyvivő reménykedik Fodor terveivel kapcsolatban, s ha ezeket meg tudja valósítani, akkor szívesen részt vállalna a párt politikájának alakításában, amit az elmúlt esztendőkben kívülről, többnyire publicisztikákkal próbált meg formálni.

A fél tucat nagy név visszacsábítása mellett Bauer szerint talán még fontosabb lenne annak az 500-1000 egykori szabad demokratának a megnyerése, akik bár országosan nem ismertek, az 1980-as évek végén, majd a rendszerváltás utáni években a liberálisok alapemberei voltak. Az aktív politikától még régebben visszavonult Kőszeg Ferenc úgy fogalmazott az [origo]-nak, hogy "nagyon jó lenne a pártnak", ha ők ismét visszatérnének.

Saját lehetséges szerepvállalásáról úgy nyilatkozott az Országos Tanácsba többek által most is jelölt, de a jelöltséget elutasító Kőszeg, hogy szeretné megőrizni írói függetlenségét. "Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ha felkérnek valamilyen háttérmunka elkészítésére, akkor arra nemet mondanék" - közölte Kőszeg.

"Becsülöm a szándékát, és drukkolok neki" - kommentálta Fodor törekvéseit egy másik alapító, Mécs Imre, aki az 1990-es években többször pályázta meg sikertelenül a pártelnöki tisztséget. Az SZDSZ-es tagságát évekkel ezelőtt felfüggesztő, jelenleg szocialista parlamenti képviselő azt mondta lehetséges visszahívásáról, hogy "majd ha megkeres a Gábor, akkor meggondolom".

Hack Péter - akit nem sikerült elérnünk - úgy nyilatkozott Fodor szándékáról az MTI-nek hétfőn, hogy nem kíván újra aktív párttagként politizálni, de szívesen segít a pártnak olyan politikában, amely a köz érdekeit védi és az alkotmányos parlamentáris demokráciát erősíti.

A Bauer és Kőszeg által említett, országosan nem ismert alapító atyák egyike, Kozák Gyula egy anekdotával válaszolt. "Mit csinálnak itt ezek a vén faszok - mutatott Mécs Imréékre 1989-ben az akkor fiatal Magyar Bálint" - idézte a múltat Kozák, aki szerint nem oldanák meg a régiek az új problémákat. Szerinte Fodor nyilatkozata "elegáns gesztus, jó szlogen, ami még hozzátartozik az új seprűséghez".

Forrás: MTI

Fodor és Mécs évekkel ezelőtt az SZDSZ-ben

Kis Jánost (SZDSZ-elnök 1990. április-1990. november), Tölgyessy Pétert (SZDSZ-elnök 1991. november-1992. november, azóta viszont 8 évig fideszes parlamenti képviselő volt) és Tamás Gáspár Miklóst nem tudtuk elérni. Az utóbbit és Kist jól ismerő Kozák szerint mindketten azt mondják majd Fodornak, hogy "köszönik szépen, de nem". Mécs szintén a volt elnökök elutasító válaszára tippelt kérdésünkre, míg Tamás Gáspár Miklóssal kapcsolatban azt az ismert tényt említette, hogy ő már nem is tekinti magát liberálisnak.