"Nem öltem meg senkit" - állítja a móri gyanúsított

Vágólapra másolva!
A vádirat ismertetésével, a vádlott vallomásának meghallgatásával, illetve kihallgatásával, valamint tanúk kihallgatásával kezdődött meg a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás vádlottjának a tárgyalása. Az ügynek egy vádlottja van, W. Róbertet többek között társtettesként elkövetett emberöléssel vádolják. Társa, N. László előzetes letartóztatása alatt öngyilkos lett cellájában.
Vágólapra másolva!

A vádirat ismertetésével kezdődött a móri ügy bírósági tárgyalása. W. Róbertet előre kitervelten, több emberen, társtettesként elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség. A vádlott csak részben ismerte el a bűnösségét, mint mondta, ott volt ugyan a bankrablás színhelyén, részt vett a rablásban, de emberélet kioltásához nincs köze.
A 35 éves vádlottat lábbilincsben, vezetőszíjon, kommandósok kísérték a tárgyalóterembe, s a tárgyalás idején mellette és a terem ajtaja előtt is fegyveres őrök álltak.

Az ügyész szerint W. Róbert - aki 2000-ben került kapcsolatba a postásgyilkossággal is gyanúsított s az előzetes letartóztatása során öngyilkosságot elkövetőt N. Lászlóval - 2002. május 9-én a móri bankfiókban két lövést adott le a rablást észlelő, azt megakadályozni akaró biztonsági őrre. Mindkét lövés a mellkasán érte a biztonsági őrt, aki a földre rogyott. Tettestársa ezután a földön fekvő emberre további négy lövést adott le.

W. Róbert festékspary-vel lefújta a biztonsági kamerát, kitette a bank bejárati ajtajára a technikai okok miatt zárva feliratú papírlapot, majd a biztonsági őréhez hasonló öltözékben az ajtó elé állva, elküldte a betérni akaró ügyfeleket, biztosítva ezzel N. Lászlót.

Miután N. László a zsákmányolt több mint 7,3 millió forintot és a mészárláshoz használt fegyvereket tartalmazó hátizsákkal kilépett az ügyféltérből, W. Róbert a biztonsági őrtől elvett kulccsal bezárta a bank bejárati ajtaját, és a kulcsot zsebre vágta.

W. Róbert akadozva, nagyon halkan beszélve elmondta, hogy félt a fegyvereket gyűjtő N. Lászlótól, aki többször megfenyegette őt és a családját is, s miután egy pisztolyra rákerült az ujjlenyomata, már zsarolta is. Vallomása szerint N. László autóvásárlás ürügyén vitte magával Mórra, s csak a város közelében tudta meg, hogy bankrablásra készülnek. Próbálta lebeszélni a rablásról, de nem sikerült.

A bankfiókba lépve, kezében az N. Lászlótól kapott hangtompítós pisztollyal, a biztonsági őr láttán pánikba esett, s "elsűlt a fegyvere", de nem célzott lövést adott le. (Bár a nyomozás során nem zárta ki, hogy eltalálta az őrt.) Mint mondta, ő a rablás során mindvégig az előtérben maradt. Kétszer-háromszor sürgetően be is kiabált a társának, s bár a bankfiókból időnként puffanásokat, férfi, női hangokat, kiabálást hallott, csak este a híradóból tudta meg, igazából mi történt Móron.

W. Róbert azzal zárta a vallomását, hogy nem ölt meg senkit, s ha tudta volna, hogy mi történik, megakadályozta volna.

A vallomást követően sor került a vádlott, majd a tanúk kihallgatására. A bíróság hét tanút idézett meg, egy kimentette magát. A tárgyalás kedden további tanúk kihallgatásával folytatódik.

A Nemzeti Nyomozóiroda tavaly december 20-án jelentette be, hogy vádemelési javaslattal lezárta a nyomozást a 2002. május 9-én elkövetett fegyveres bankrablás ügyében. A rendőrség szerint a beszerzett bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy az időközben cellájában öngyilkosságot elkövető N. László felelős a nyolc ember haláláért. A bűncselekményt W. Róberttel együtt követte el.

A főügyészség nyolc szakértő és 32 tanú kihallgatását indítványozta. A bíróság két napra - június 9-re és 10-re - tűzte ki a tárgyalást.

A mostani per nem az első, amelyet a bankrablás feltételezett tettesei ellen indítanak. Korábban Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsította a rendőrség: Kaisert a móri és más fegyveres rablások miatt jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, Hajdú László ügyében pedig a közelmúltban függesztették fel az eljárást.