Hajszállal lett Fodor az SZDSZ elnöke

Vágólapra másolva!
Fodor Gábor mindössze két szavazattal előzte meg ellenfelét, Kóka Jánost az SZDSZ-elnökválasztáson, így ő lett az SZDSZ új elnöke. Kóka 344, Fodor 346 szavazatot kapott. Míg Kóka független ellenzéki pártot ígért elszürkülés helyett, Fodor szerint ellenfele kivezette volna az SZDSZ-t a parlamentből. A küldöttek egyig szavazhattak, regisztrálás közben senki nem láthatta őket. A párt bő egy év után választott ismét elnököt, mert az előző tisztújításon szabálytalanságok történtek. A párt azóta kilépett a koalícióból, és népszerűsége minimálisra zsugorodott.
Vágólapra másolva!

346 szavazatot kapott Fodor Gábor, és 344-et Kóka János az SZDSZ szombati elnökválasztásán. A küldöttek 693 szavazatot adtak le, ebből három szavazat érvénytelen volt. Ezzel eldőlt, hogy a következő években Fodor Gábor vezetheti az egyszázalékos támogatottságúra zsugorodott liberális pártot. Fodor Gábor az eredmény kihirdetése után megköszönte ellenfelének, hogy egy évig képviselte a szabad demokrata értékeket, majd felhívta a pódiumra, és kijelentette: számít rá a következő években.

"Arra fogok törekedni, hogy egy hiteles és sikeres pártot teremtsek az SZDSZ-ből, ami ott lesz majd az Európai Parlamentben és a magyar országgyűlésben is" - mondta Fodor. "Mindig oda kell figyelnünk a másik véleményére. Soha nem lehet kizárólagos vélemény egy pártban, hanem mindig demokratikus vitát kell folytatni" - tette hozzá. Kóka János csak egy mondatot mondott: "Fogjunk össze és egyesítsük az erőinket."

Az első számú feladat, hogy a párton belül ne legyenek ellentétek - ne legyenek "fodoristák és kókisták", csak szabad demokraták - mondta Fodor Gábor az elnökválasztás utáni sajtótájékoztatóján. Hozzátette: hétfőtől kezdeményezni fogja, hogy a parlamenti pártok vezetői tárgyaljanak egymással. Fodor a Fideszt is a tárgyalópartnerek közé szeretné hívni annak ellenére, hogy pártja politikai ellenfelének tartja.

Kóka: az eredmény jogszerű és tiszta

"A verseny lezárult, az eredmény teljesen jogszerű és tiszta, az SZDSZ elnöke Fodor Gábor. Szeretném, ha mindenki ehhez alkalmazkodna a jövőben, én is ezt fogom tenni és együtt fogunk dolgozni a párt érdekében" - mondta az eredmények kihirdetése után újságíróknak Kóka János. Hozzátette: hétfőn leülnek Fodor Gáborral és arról beszélnek: miként tudják egyesíteni erőiket ahhoz, hogy az SZDSZ biztosan bekerüljön az európai és a magyar parlamentbe. "Mindenről meg fogunk állapodni és együtt fogunk működni, én ezt fogom ajánlani az elnöknek" - mondta Kóka.

A szabad demokraták volt elnöke szerint a következő napok arról fognak szólni, hogy megállapodnak a politika tartalmáról és együtt vágnak neki az európai parlamenti és az országgyűlési választásoknak. Arra a kérdésre, hogy milyen poszton szeretne dolgozni a párton belül, azt mondta, hétfőtől arról beszélnek Fodorral, hogy miként tudják közösen megerősíteni az SZDSZ-t és akkor majd eldől, hogy miként képviselik azt a politikát, ami a legsikeresebb lehet a liberális párt számára.

Arra a felvetésre, hogy ha az ő támogatói kerülnek többségbe az ügyvivői testületen belül, az miként módosítja elképzeléseit, azt mondta, hogy ezentúl nem aszerint képviselik az SZDSZ politikáját, hogy ki ki mellett foglalt állást, hanem az alapján, hogy mi a legjobb a szabad demokratáknak.

Kuncze Gábor az [origo]-nak nem akarta kommentálni az eredményt, csak annyit mondott: most már Fodor Gábor az SZDSZ elnöke. Kuncze azt mondta, nem tart attól, hogy a szoros eredmény miatt megkérdőjeleződik az elnök legitimitása.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=K6tcCVFdVEiMuQTT

Kiegyenlített ügyvivői testület

Az új elnök után a küldöttek megválasztották a párt vezető testületének tagjait is, 12 ügyvivőt. Fodor elnökként automatikusan tag, rá tehát nem voksoltak. A legtöbb szavazatot Kóka kapta, majd Demszky Gábor és Horn Gábor következett. A további sorrend a kapott szavazatok száma szerint: Gusztos Péter, Wittinghoff Tamás, Gulyás József, Eörsi Mátyás, Szent-Iványi István, Csőzik László, Béki Gabriella, Világosi Gábor és John Emese.

Az elnökjelöltek kampánybrossúráinak ajánkásai szerint a megválasztottak közül hatot Kóka, ötöt Fodor ajánlott, Demszkyt mindketten. Vagyis a 13 fős testületben 6-6 az arány (hiszen Fodor automatikusan tag), Demszky lett a mérleg nyelve.

Szigorú intézkedések a csalás ellen

A párt elnöki posztjára csak ketten pályáztak: Kóka János hivatalban lévő, a tavalyi tisztújításon két évre megválasztott elnök, illetve jelenlegi és tavalyi kihívója, Fodor Gábor. Az új választásra azért volt szükség, mert kiderült, hogy a tavalyi elnökválasztáson szabálytalanságok történtek. A küldöttek szombaton megválasztják a párt 12 ügyvivőjét is, valamint az országos tanács húsz, közvetlenül választott tagját 27, illetve 73 jelölt közül.

A helyiség, ahol a szavazó küldöttek regisztrálhattak, az első emeleten található, ide azonban nem engedték be az újságírókat, a biztonsági őrök szigorúan őrizték a területet. A regisztrálás körülményei azért voltak lényegesek, mert a tavalyi elnökválasztáson történt szabálytalanságok egy része a regisztráció körül történt. A szavazás körül történt visszaélések miatt szavazólapot most csak személyigazolvány felmutatásával lehetett átvenni - jelentette be a gyűlésen a levezető elnök, Iványi Tamás. A korábbi kongresszusokon sosem volt még ilyen biztonsági ellenőrzés - mondta egy küldött az [origo]-nak. A személyi igazolványt kétszer is ellenőrizték, és karszalagot is kaptak a küldöttek - magyarázta.

Kóka: túl későn léptünk ki

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Fq0D9qvbu14HviEj

Az elnökjelöltek huszonöt perces kortesbeszédben próbálták meggyőzni a küldötteket, hogy szavazzanak rájuk. Kóka János azt ígérte, független ellenzéki pártot formál az SZDSZ-ből "sodródás, koalíciós elszürkülés helyett". Fodor Gáborra utalva azt mondta, hogy az SZDSZ-ben erősödik egy hang, amelyik a párt "rugalmasságát, udvariasságát, kedvességét" szorgalmazza, de szerinte ezt az MSZP és a Fidesz tanácsolja, azok, akik "holtan akarják látni az SZDSZ-t".

A jelenlegi pártelnök arra is kereste a választ, hogy miért alacsony az SZDSZ támogatottsága. Szerinte ennek oka az, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elszívott minden liberális témát előlük, de úgy, hogy azokból nem valósult meg semmi. Kóka szerint Gyurcsány "liberálisabb volt a liberálisoknál". Az SZDSZ legnagyobb tévedése, hogy a koalíciós szerződés tavaly nyári módosításakor elhitték, hogy az MSZP be fogja tartani a reformok menetrendjét - vélte, és hozzátette: lehet, hogy már ekkor ki kellett volna lépni a koalícióból. Hozzátette: "nem az a baj, hogy kiléptünk, hanem hogy túl későn".

Kóka beszéde végén még megjegyezte: tisztában van azzal, hogy ő nem népszerű politikus, de számít minden olyan párttársa támogatására és segítségére, aki nála népszerűbb.

Fodor: ennél többre vagyunk képesek

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Y45am94uX37yBzlB

Fodor Gábor azzal indította beszédét, hogy "az SZDSZ még soha nem volt ilyen mélyen". Egy százalékon áll a párt, és még az öt százalék is messze van - fogalmazott. Szerinte "az önállóság nem azon múlik, hogy a párt ellenzékben vagy koalícióban van, mert koalícióban is lehet erős egy párt". A kitűzött célokat tekintve az elmúlt évek nem voltak sikeresek - utalt többek között a melegek jogaira, az egészségügy reformjának kudarcára. "Ennél többre vagyunk képesek" - vélte. Aki szerint a párt elmúlt egy éve sikeres volt, az szavazzon Kókára, de aki változást szeretne, az szavazzon rám - tette hozzá.

Fodor szerint ellenfele ultimátumokat ad, és ez "kivezeti az SZDSZ-t a parlamentből". Szerinte arra kell készülni, hogy a párt 2010-ig ellenzékben marad, de fel kell készülni az esetleges előre hozott választásokra is. Előre hozott választásba szerinte csak akkor szabad belemenni, ha az új kormány egyedül nem lesz képes az állampolgárságról szóló törvény vagy az alkotmány módosítására - azaz nem lesz kétharmados többsége.

Az SZDSZ legyen a "párbeszédek pártja", mert csak így lehet kivezetni az országot a zsákutcából, nem pedig ultimátumokkal - jelentette ki. "Elnökként tárgyalni fogok a parlamenti pártokkal, civilekkel, gazdasági élet szereplőivel" - ígérte. "Vissza kell hozni a pártba indenkit, akik már korábban otthagytak minket" - utalt különböző, az SZDSZ-ből kilépett parlamenti képviselőkre, értelmiségiekre.

Kuncze: nem kell a belső ellenzék

A küldöttgyűlésen mindkét elnökaspiráns beszédét vastapsok kísérték. Tudósítónk szerint azonban Fodor Gábort beszéde után Kuncze Gábor egykori elnök és Pető Iván ügyvivő nem tapsolták meg. Az elnökválasztó kortesbeszédekkel folytatódott, a felszólalni kívánó politikusok elmondták, miért támogatták egyik vagy másik jelöltet.

Kuncze Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke Kóka János mellett állt ki kortesbeszédében. "Nyilvánvaló, hogy aki az SZDSZ programját akarja megvalósítani, az nem népszerű, aki viszont az MSZP-nek és a Fidesznek udvarol, megugrik a népszerűsége" - utalt Fodor Gáborra. Szerinte a pártelnököt mindenkinek támogatni kell, nem pedig belső ellenzéket szervezni, és annak az élére állni - célzott ismét Kóka kihívójára.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YOCP7E03Z4JCPYjz

Demszky Gábor főpolgármester szerint csak olyan programokkal és kérdésekkel kell foglalkozni, amiket meg lehet oldani a közeljövőben. "Az SZDSZ azért népszerűtlen, mert olyan kérdésekkel foglalkozik, amiket nem lehet megoldani" - vélte. "2000 óta folyik a párton beül a belharc: két párt lakik egy pártban. Ez egyértelműen gyengíti az SZDSZ-t" - jelentette ki, hozzátéve: ő maga azt fogja támogatni, akit ma elnökké választanak.

Csalás, szakítás, népszerűtlenség

Az SZDSZ elnöki posztjára kevesebb, mint másfél éve került Kóka János. A tisztújításra azért van szükség, mert kiderült, a tavalyi elnökválasztáson szabálytalanságok történhettek. A rendőrség magánokirat-hamisítás miatt nyomoz az elnökválasztás kapcsán. Az ügy előzménye, hogy több információ is arra utalt: manipulálták az elnökválasztást. Eredetileg úgy tűnt, hogy négy-öt, jelen nem lévő borsodi küldött helyett mások szavaztak. Az SZDSZ-ben vizsgálat indult Jüttner Csaba szabolcsi elnök vezetésével, s a jelentés szerint Borsod megyéből négy álküldött érkezett. A további vizsgálat négy szabolcsi álküldöttet is talált, de az elnökválasztás [origo] által megtekintett jegyzőkönyvei szerint elképzelhető, hogy ennél sokkal többen szavaztak jogtalanul.

Az SZDSZ másfél hónapja "szűkebb, de szabadabb" úton indult el, amikor kilépett a koalícióból - mondták az [origo]-nak a párt parlamenti frakciójának tagjai. Több közvélemény-kutató állítja viszont: a két kormánypárt szakításáért a választók az MSZP-nél nagyobb mértékben büntetik az SZDSZ-t, amelynek népszerűsége mélypontra került.