Fanyalognak a magyar klímaháború áldozatai

Vágólapra másolva!
Németország és Spanyolország hevesen tiltakozott az uniós környezetvédelmi miniszterek csütörtöki tanácskozásán a magyar alternatív klímaterv ellen. A lengyelek bár nem hivatalosan, de támogatták az Európai Bizottság szigorú elképzelését enyhíteni akaró magyar javaslatot, amely kedvezne a kelet-európai tagállamoknak és néhány régi tagállamnak is.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön vitatták meg Luxemburgban az Európai Unió tagállamainak környezetvédelmi miniszterei a magyarok javaslatát a szén-dioxid-kibocsátásról. A magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium májusban rukkolt elő egy olyan alternatív tervezettel, amely szembeszáll az Európai Bizottság elképzelésével.

Az Európai Bizottság terve szerint a tagállamoknak 2020-ig, a 2005-ös szinthez képest 20 százalékkal vissza kell fogniuk szén-dioxid-kibocsátásukat. Magyarország ötletének lényege, hogy ne 2005, hanem 1990 legyen a viszonyítási pont, ugyanis a kelet-európai országokban a nehézipar összeomlásával jelentősen visszaesett a károsanyag-kibocsátás, s ezért 1990-hez képest könnyebben tudnák teljesíteni az elvárást.

Az alternatív javaslat mellé állt Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia és Szlovákia, de a csütörtöki tanácskozáson több tagállam is tiltakozott - számolt be róla a Reuters. "Szerintünk ennek nagyon rossz politikai üzenete lenne" - mondta a spanyol környezetvédelmi miniszter, Elena Espinosa. Az ellenkezés érthető, mert Spanyolország - Ausztriával és Olaszországgal együtt - rosszabbul járna, ha a magyar javaslat valósulna meg. A briteknek elvileg kedvezne a magyar ötlet, a tiltakozásba azonban egy brit diplomata is bekapcsolódott, mondván "erős jelzést akarunk adni a világ többi részének". A magyar terv azokat az országokat érintené rosszul, amelyek 1990 és 2005 közt nem tettek semmit a globális felmelegedés megakadályozásáért.

A lengyelek rokonszenvvel fogadták a magyar elképzelést, de a hivatalos támogatást nem vállalták fel. A lengyel környezetvédelmi miniszter, Maciej Nowicki azt mondta: igazságosabb lenne 1990-tól számítani, mint 2005-től.

Hevesen tiltakoztak viszont a németek, akik a spanyolokhoz hasonlóan rosszabbul járnának. "Teljes mértékben visszautasítjuk a javaslatot" - jelentette ki a német zöldtárca vezetője, Sigmar Gabriel, aki szerint Németország kész lenne 40 százalékkal visszaszorítani a szén-dioxid kibocsátását 2020-ig, de a magyar javaslat arra kényszerítené őket, hogy 50 százalékkal csökkentsenek.

A németek és a svédek felvetették, hogy ki kellene találni egy megoldást a javaslat mögött álló hét ország nehézségeinek enyhítésére. A Reutersnek név nélkül nyilatkozó magyar forrás azt mondta: elég konstruktív volt a hozzáállás, és pozitívumként értékelte, hogy sok tagállam nem szólalt fel a javaslat ellen, a tiltakozást pedig azzal magyarázta, hogy félreértik a szándékukat.