Szapáry elvállalná Orbán felkérését

Vágólapra másolva!
"Készen állok az Orbán Viktor által kínált feladatra" - nyilatkozta a Népszabadság pénteki számában Szapáry György. A lap annak kapcsán kereste meg a jegybank volt alelnökét, hogy szerda este a Fidesz elnöke közölte: felkérte őt, hogy segítse a Fideszt egy olyan nemzetközi kapcsolatrendszer megteremtésében, amely a legkisebbre csökkenti egy jobboldali kormány megalakulása esetén a tőkekivonás kockázatát.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság ugyanakkor emlékeztet arra, hogy aznap Orbán Viktor azt is elmondta: nem biztos abban, hogy egy hiteles politika kormányváltás esetén is képes stabilan tartani a forint árfolyamát. Ezt a kijelentést értelmezni kívánva a lap fideszes politikusoknak feltette a kérdést, hogy egy kormányváltás miért okozná a forint árfolyamának zuhanását. A lap felvetésére a fideszes politikusok úgy reagáltak: vannak félelmeik, hogy Fidesz-győzelem esetén a szocialisták és a liberálisok hisztériakampányt indítanak. Azt a hírt viszont valótlannak nevezték, hogy Orbán Viktor adósságátütemezésben gondolkodna.

A lap meg nem nevezett fideszes forrásai számára még nem egyértelmű, hogy a következő választások után a Fidesz tervei szerint megalakítandó válságkezelő kormányban Orbán lenne-e a miniszterelnök. "Ha nem, ők Járai Zsigmondot, Navracsics Tibort, illetve Varga Mihályt tartják erre esélyesnek" - olvasható a Népszabadság cikkében.