Jó jel a némaság a liechtensteini adóbotrányban

Vágólapra másolva!
Hónapok teltek el, de nem válaszolt a német adóhivatal az APEH kérdésére, hogy Magyarország is megkaphatja-e a liechtensteini adóparadicsomba mentett vagyonok adatait. A magyar adóhatóság ezt azzal magyarázza, hogy egy magyar érintettet sem találtak a nyomozás során. Még februárban robbant ki az adóbotrány, miután a németek titkos bankinformációkhoz jutottak feltételezett adóelkerülőkről.
Vágólapra másolva!

Nem érkezett jelzés hivatalosan a német adóhatóságtól az APEH-hez arra vonatkozóan, hogy lenne magyar érintettje a liechtensteini ügynek - tájékoztatta az [origo]-t csütörtökön az adóhivatal sajtóosztálya.

Az APEH február végén kereste meg a német adóhivatalt, nem sokkal az után, hogy nemzetközi botrány kerekedett a liechtensteini bankokba mentett pénzek miatt. Egy liechtensteini informátortól a német hírszerzés 5 millió euróért vásárolt meg egy adatbázist olyan ügyfelekről, akik a világ számos országából a kedvező adózási lehetőségeket nyújtó liechtensteini alapokba menekítették vagyonukat. A német pénzügyminisztérium utalt arra, hogy a kezükbe került információkat továbbítani fogják az érintett országoknak.

Az APEH eddig egyáltalán nem kapott választ kérdéseire a német féltől. Ebből arra következtetnek, hogy nem merült fel magyar adózó neve a német eljárás során.

A magyar hatóságok azért vették fel a kapcsolatot a németekkel, hogy megtudják, valóban megkaphatja-e Magyarország is az adatokat, amelyekből kiderül, kik próbáltak kibújni az adófizetés alól. Kérdésünkre akkor azt mondták, a német fél a nemzetközi adóhatósági együttműködés alapján úgyis értesíti őket, ha magyar adózóra bukkannának az eljárás során.