Eltűntek a kubaiak a bicskei menekülttáborból

Vágólapra másolva!
Páran maradtak csak a bicskei befogadóállomáson a mintegy harminc kubai menekültből, akik tavaly októberben érkeztek Magyarországra. A menekülteket nem kerestetik, miután többségük megígérte, hogy visszatér a táborba.
Vágólapra másolva!

A tv2 híradója arról számolt be, hogy alig néhány kubai menekült maradt a táborban, a többiek vélhetően még Magyarországon vagy Európa más országaiban vannak.

A Bevándorlási Hivatal megerősítette a csatorna információit, és hozzáfűzte: pár kubait kivéve mindenki megígérte, hogy visszatér az állomásra, ezért nem kerestetik őket. Daragó Réka szóvivő azt mondta: tudomásuk szerint a menekültek közül heten Magyarországon vannak, páran Spanyolországba mentek, ötükről nem tudnak semmit.

A jogszabály értelmében senkinek nem kötelező a jelenlét a táborban, ha a menekülteknek arra lehetőségük adódik, bármikor elhagyhatják azt. Többnapos eltávozás esetén viszont írásos engedélyt kell kérni.

A 28 kubai menekült az USA guantánamói támaszpontjáról érkezett Budapestre, három évet töltöttek el ott, miután nem sikerült az Egyesült Államokba szökniük.

A magyar Külügyminisztérium augusztusban jelentette be, hogy kubai menekülteket fogad be Magyarország, miután szűk körű külügyi delegáció utazott az amerikai támaszpontra. Ezt követően Kuba hevesen bírálta Magyarországot, egyebek mellett az "Egyesült Államok lakájának" nevezve az országot. A hivatalos magyar álláspont szerint Magyarország nem kíván beavatkozni Kuba belügyeibe.