Vádat emelnének az ételeket átcímkéző cég vezetői ellen

Vágólapra másolva!
Vádemelési javaslattal zárult a másfél éve, egy törökbálinti raktárban talált átcímkézett élelmiszerek miatt indított nyomozás. A nyomozók a M.E.G.A. Trade cégcsoport két felsővezetőjét vádolná meg rossz minőségű élelmiszer forgalmazásával, amiért legfeljebb három éves börtönbüntetés szabható ki.
Vágólapra másolva!

Rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt vádemelési javaslatot tett a M.E.G.A. Trade cégcsoport két vezetője ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztálya - jelentették be az NNI és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közös szerdai sajtótájékoztatóján. Ezzel lezárult a törökbálinti élelmiszerhamisítási ügyben másfél éve indított nyomozás. A két vezető együttműködött a hatóságokkal, őrizetbe vételükre nem volt szükség, szabadlábon védekezhetnek - hangzott el a tájékoztatón.

2006. december elsején a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás szakemberei tetten érték a cég alkalmazottait, amint egy törökbálinti raktárukban jogellenesen átcímkéztek termékeket. A többségükben alkalmi munkások ellen nem indult eljárás, a hatóságok a cégvezetőkre koncentráltak, őket gyanúsítottként hallgatták ki.

A rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel büntethető. A nyomozók két külföldi személy, a M.E.G.A. Trade Kft. egyik tulajdonosa és az ügyvezetője ellen tettek vádemelési javaslatot - mondta Papp Csaba, az NNI gazdaságvédelmi főosztályvezetője. Az élelmiszer-átcímkézési ügy kipattanásakor, 2006. decemberében a társaság tulajdonosa, Ernst Stefan Fischer bécsi lakos, valamint a G. F. Immobil Kft. volt, utóbbi képviselője Pavlovszkij Szergej Vitalevics moszkvai lakos.

A nyomozás során hatvanöt tanút hallgattak ki, több házkutatásra és helyszíni szemlére került sor, és összesen több mint hetven szakvélemény készült el, elsősorban lekvárféleségekkel és müzliszeletekkel kapcsolatban. Végül több mint 41 tonna - mintegy 194 000 darab - lejárt szavatosságú élelmiszert semmisítettek meg, ennek több millió forintra rúgó költségét a M.E.G.A. Trade fedezte - mondta Hajós András Pest megyei főállatorvos. A kizárólag külföldi, európai uniós tagállamokból származó termékek egy részét nagyáruházláncok üzleteiből kellett begyűjteni, a vizsgálatok során nem került elő arra utaló adat, hogy a meghamisított szavatossági idejű termékek az emberi egészségre ártalmasak lettek volna. Azt is megállapították, hogy a M.E.G.A. Trade külföldi partnerei, a termékek gyártói szabályosan jártak el, és érvényes szavatossági idejű termékeket adtak el.

A M.E.G.A. Trade cégcsoportnak korábban már kétszer volt hasonló ügye, akkor nagy mennyiségű lejárt szavatosságú vagy selejtes áru forgalmazása miatt megközelítőleg 100 millió forint minőségvédelmi bírságot kaptak, a bírságot azonban nem fizették be. Az NNI információi szerint a 2006-os törökbálinti ügy kezdete óta a cégcsoport beszüntette a működést.