Meghallgatták az Olaszliszkán megölt tanár lányát

2008.06.04. 14:27

Tanúkat hallgatott meg a bíróság az olaszliszkai gyilkosság ügyében, köztük volt a megölt tiszavasvári tanár 16 éves lánya is. A bíróság később a lány nyolcéves húgát is meghallgatja majd, aki szintén végignézte apja halálát. Az gyilkossággal kapcsolatban összesen nyolc embert vádolnak.

Újabb tanúkat hallgatott meg a Borsod megyei bíróság a 2006 októberében történt olaszliszkai gyilkosság ügyében. A bíróság előtt az áldozat, Szögi Lajos tiszavasvári tanár középső lánya is felidézte a történteket, és másodszor tett vallomást egy tanú, aki ezúttal öt embert is megnevezett, akiket látott a tragédia helyszínén és akik szerinte részt vettek a tanár bántalmazásában. A tanú azt mondta, előző vallomásában nem mondta el a valóságot, félt, de úgy vélte, nem halogathatja tovább.

Öt, jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vádlottat említett, akik - mint mondta - az áldozatot kirángatták az autóból, majd rugdosták. Nem tudja pontosan, meddig tartott mindez, mert amikor meglátta, hogy vérzik a földön fekvő férfi, bement a portájára.

Szögi Lajos 16 éves lánya azt mondta: amikor észrevették, hogy elsodorták a kislányt, édesapja azonnal megállt, megpróbált kiszállni az autóból, de nem tudott, mert két férfi az autónak ugrott. Miután kirángatták apját a volán mögül, ütötték, verték, rugdosták. Ő eközben a húgával a kocsi hátsó ülésén ült. Nyugtatni próbálta testvérét és segítségért is kiabált, de egy fiatal férfi azt mondta, "ha nem tetszik, megerőszakolják, megverik őket" - mondta.

A lány úgy emlékezett, a bántalmazás közben folyamatosan gyűlt a tömeg. Férfiak, nők, még gyerekek is voltak a helyszínen. Közülük senki nem segített, sem neki, sem édesapjának. "Mint egy mozifilmet, úgy nézték" - fűzte hozzá. A kocsiból a lány akkor szállt ki, amikor a bántalmazás már alábbhagyott, elindult segítségért és biztonságba akarta helyezni a húgát. Megállított az úton egy autót, ennek vezetője telefonjáról tudta értesíteni az édesanyját. Később egy helybéli gyerektől tudta meg, hogy apja meghalt. "Mondok neked egy titkot, az édesapádat zsákban vitték el" - emlékezett. A bírói tanács úgy döntött, a legkisebb - a tragédia idején hatéves - lányt is meghallgatják, mert vallomásától máshonnan nem pótolható bizonyíték várható.

A szerdai tárgyalás végén a bíróság közölte: helyszíni tárgyalást tartanak július elején Olaszliszkán, melyen a vádlottak is részt vesznek. A helyszíni eljárást idejére a rendőrség lezárja az utcát, ahová bizonyítási eszközöket is odavisznek.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével részben társtettesként, részben felbujtóként nyolc embert vádolnak. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én. A tragédia előzménye az volt, hogy a férfi gépkocsijával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de nem sérült meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK