Útfelújítások miatt tett feljelentést a Fidesz

Vágólapra másolva!
Súlyos szabálytalanságok miatt 600 millió forintot vissza kell fizetnie a fővárosnak az állam részére a 2006-os útfelújítási pályázati pénzekből - állítja Papcsák Ferenc fideszes politikus. Frakciója feljelentést tett jogosulatlan gazdasági előnyszerzés gyanúja miatt.
Vágólapra másolva!

Jogosulatlan gazdasági előnyszerzés gyanúja miatt feljelentést tett a fővárosi Fidesz-frakció a 2006-os fővárosi útfelújítások ügyében - mondta Papcsák Ferenc fideszes politikus. Hozzátette: súlyos szabálytalanságok miatt kellett a fővárosnak több mint 600 millió forintot visszafizetnie az állam részére az útfelújítási pályázatokból. Szerinte ez azért következett be, mert jogi és elszámolási problémák merültek fel az utak megépítése kapcsán.

2006-ban Budapest 129 útszakasz felújítására nyújtott be pályázatot, amelyből három esetben nem vette igénybe az elnyert pénzt. A pályázott összeg csaknem 4,5 milliárd forintot tett ki. Az elszámolás során az ellenőrzést végző szervezet 55 útszakasznál észlelt problémát: 580,5 millió forint visszakövetelt támogatási összeget mutatott ki - mondta György István fideszes képviselő.

A pályázatokkal kapcsolatban több vizsgálatot is kezdeményezett mind a két politikus, mind Tiba Zsolt főjegyző, valamint a fővárosi közgyűlés is. A fideszes képviselők szerint az ellenőrzés fényt derített arra, hogy "az állami támogatások elszámolása (...) nem a valós értékek alapján történt".

A pályázati és elszámoltatási rendszerrel kapcsolatban György István elmondta: a főpolgármester és helyettesei részéről érkeztek már javaslatok arra, hogy változtassanak az eddigi tételes, utankénti elszámolási módon és térjenek át a program szintű teljesítés elfogadására, de a kapcsolódó kormányrendelet ezt nem teszi lehetővé.

Négy felelősségi kérdés eldöntése érdekében kezdeményeznek eljárást - jelentette ki Papcsák. Hétfőn jogosulatlan gazdasági előnyszerzés gyanúja miatt tettek büntetőfeljelentést a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál ismeretlen tettes ellen, ugyanis szerintük valótlan adatokkal nyújtottak be pályázatokat. Ezenkívül polgári és munkajogi kérdésekben is lépéseket akarnak tenni, és felvetették a teljesítést igazolók politikai felelősségre vonását is.

Január végén a fideszes politikusok azt követően álltak a büntetőjogi felelősség felvetésével a nyilvánosság elé, hogy a közgyűlés többsége leszavazta az útfelújítási anomáliák kivizsgálására általuk javasolt eseti bizottság létrehozását, miközben egyhangúlag úgy döntött, hogy visszafizet az államnak több mint 500 millió forintot.