Tiszteletlen bűnözők miatt rágtak be a siófoki rendőrök

Vágólapra másolva!
Hivatali visszaélés gyanúja miatt nyomoz az ügyészség két siófoki rendőr ellen, mert egy gyanúsítottat taligához bilincselve vittek be a kapitányságra - legalábbis ezt állítja a fiatalkorú sértett. A rendőrök leszerelésüket kérték az eljárás miatt, mert azt mondják, csak a munkájukat végezték. Az utóbbi időben négy siófoki rendőr is feljelentést tett: megelégelték, hogy a gyanúsítottak sértegetik őket.
Vágólapra másolva!

A Kaposvári Nyomozó Ügyészségen két siófoki rendőr után vizsgálódnak, akiket egy fiatalkorú fiú jelentett fel. Azt állítja, hogy a két rendőr nemrégen egy taligához bilincselve vitte be a rendőrkapitányságra. Megalázóan bántak vele, mert fél órán át kellett a bilincsen magával húznia a taligát, amíg az őrsre értek, a rendőrök kétszer is bántalmazták, egyszer még a legutóbbi eset előtt - mondta az [origo]-nak Egerváriné Lucza Gyöngyi, a Somogy megyei főügyészség szóvivője.

A két érintett rendőr a Somogy megyei online szerint leszerelését kérte, mert nem hajlandóak tovább tűrni, hogy bűnözők naponta megalázzák és sértegetik őket. "Ha mi képviseljük a törvényt, és mégis nekünk kell ügyészségre járnunk, mert végezzük a munkánkat, akkor nekünk itt nincs mit keresnünk. Mi itt befejeztük" - mondta a lapnak az egyik érintett rendőr. A lap szerint a fiút lopott talicskával kapták rajta a rendőrök, és azért bilincselték meg, mert azt mondta, el fog futni.

A városi kapitányság vezetője és a megyei rendőrség sem adott bővebb tájékoztatást a két rendőr ügyéről, utóbbi közleményben csak annyit írt: a két rendőrön kívül mások nem jelentették be, hogy távozni akarnak a rendőrségtől. A két rendőr elleni büntetőeljárás júliusig biztosan eltart, de közben a május vége óta előzetesben lévő feljelentő fiú ellen is vádat emeltek rablásért, amit a vád szerint kétszer is elkövetett.

Szitkozódó bűnözők

Siófokon az utóbbi időben négy rendőr is feljelentést tett becsületsértés miatt, mert "az eljárás alá vont személyek" sértegették őket. A négy rendőr egyike maga a városi rendőrkapitány, Lengyel Róbert. A rendőrkapitányt ugyan nem sikerült elérnünk, de helyettese, Benke Ottó elmondta: a hasonló esetek egyáltalán nem ritkák. Szerine az országban mindenütt előfordul, hogy "egy rendőrt elküldenek melegebb éghajlatra".

Minden a rendőr érzékenységétől függ, hogy mit visel el a gyanúsítottaktól. Becsületsértés akár az is lehet, ha az elfogottak a rendőrök szüleit emlegetik vagy a munkájára tesznek megjegyzést - mondta Benke. Most éppen négy kollégánál telt be a pohár - tette hozzá. Az ügyeket még vizsgálják, egyelőre sem a városi, sem a megyei bírósághoz nem jutottak el.