Adócsökkentésről egyeztet az MSZP és az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Szakmai és politikai szinten is egyeztet egymással az MSZP és az SZDSZ az adócsökkentés lehetséges mértékéről. Kóka János azt nyilatkozta kedd délután, hogy szerinte az elkövetkező három évben 1000 milliárd forinttal kellene csökkenteni az adószintet.
Vágólapra másolva!

Elkezdődtek az egyeztetések az MSZP és az SZDSZ között egy lehetséges adócsökkentés ügyében - értesült az MTI a liberális párthoz közel álló forrásokból. A távirati iroda információi szerint az egyeztetések szakmai és politikai szinten is folynak.

Kóka János pártelnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a szabad demokraták hároméves, ezermilliárd forintos adócsökkentési programot készítettek.

Terveik szerint 2009-re a GDP 2 százalékával, mintegy 500 milliárd forinttal, 2010-re és 2011-re pedig a GDP 1-1 százalékával, 250-250 milliárd forinttal kellene csökkenteni az adószintet. Az SZDSZ 2009-re javasolja a 20 százalékos egykulcsos adó bevezetését, amelyet 2010-re 19, 2011-re pedig 18 százalékra kellene csökkenteni.

A liberális pártelnök a sajtótájékoztatón programjuk forgatókönyvét úgy vázolta, hogy a nyár folyamán el lehet kezdeni a pártok képviselőivel a tárgyalásokat. Ezt követően az őszi ülésszakban a parlament elfogadhatja a hároméves, ezermilliárd forintos adócsökkentési programot. Végül a kormány javaslatot tesz a pártoknak arra, honnan kívánja megtakarítani ezt az összeget. Hozzátette: ha a kormány a pártok elé tárja javaslatait, az SZDSZ partner lesz abban, hogy megtárgyalják őket.