Szonda: Bajnai menetelni kezdett a népszerűségi listán

Vágólapra másolva!
Továbbra is Sólyom László köztársasági elnök vezeti a politikusok népszerűségi listáját. Őt követi Orbán Viktor a Fidesz elnöke, valamint Szili Katalin az Országgyűlés elnöke - derül ki a Szonda Ipsos felmeréséből, amelyet a Népszabadság ismertet. Legnagyobb arányban Bajnai Gordon fejlesztési miniszternek nőtt a népszerűsége.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök tavaly október óta vezeti a politikusok népszerűségi rangsorát - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérésre hivatkozva. Sólyom László megítélése - jelenleg 53 pont a támogatottsága - továbbra is erősen függ a párthovatartozástól: a Fidesz táborában közel kétszer akkora a népszerűsége, mint az MSZP-szavazók körében.

Orbán Viktor három hónapja áll a második helyen. Pártjának hívei töretlen bizalommal vannak iránta, 80 pontot kapott tőlük. A szocialisták viszont továbbra sincsenek kibékülve vele, mindössze 15 pontot adnak neki. Szili Katalin március óta harmadik a rangsorban. A házelnök a leginkább konszenzusosnak mondható személyiség, a pártszimpátiák az ő esetében befolyásolják legkevésbé a minősítést.

Ritka, hogy egy politikusnak 4 ponttal emelkedjen a népszerűségi mutatója. Bajnai Gordon ennyit javított most megítélésén. A fejlesztési miniszter támogatottsága tavaly nyári kinevezése óta szinte semmit nem változott, mindvégig 30 pont körül alakult. A mostani emelkedés alapvetően a vidéki városokban élőknek köszönhető.

Az egykori koalíciós pártok elnökei közül Gyurcsány Ferenc áll jobban, 5 ponttal megelőzi Kóka Jánost. A miniszterelnök előnye a társadalom majdnem minden csoportjában megfigyelhető, ez alól csak a fiatalok és az alacsony iskolázottságúak kivételek. Körükben mindkettejük azonos, 20 pontot ért el.