Az EU idegeivel játszanak a makacskodó lengyelek

Vágólapra másolva!
Megmakacsolták magukat a lengyelek, és eszük ágában sincs visszalépni Budapest javára az Európai Unió új tudományos központjának helyszínéért folyó versenyben. Míg Lengyelország sikerként könyveli el, hogy sikerült időt nyerniük a következő, június 18-i tanácskozásig, az EU-elnök szlovének tudományügyi minisztere elvesztegetett időről beszél.
Vágólapra másolva!

"Nincs döntés az EIT székhelyéről" - ez a cím ugrik az olvasó elé péntek óta az Európai Unió új kutatóközpontjáért Budapesttel rivalizáló Wroclaw lobbihonlapján. A lengyelek így tálalják a csütörtök éjjeli brüsszeli munkavacsorának az eredményét, amelyet a magyar fél - Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter - ha nem is megnyert háborúként, de megnyert csataként értelmezett. Az Európai Unió fejlesztésért felelős minisztereinek találkozóján a 27-ből 26 tagállam sorakozott fel amellett, hogy Budapestre kerüljön az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) központja.

Eredetileg öten indultak a székhelyért, de a megbeszélésen a németországi Jéna, a spanyolországi, Barcelona melletti Sant Cugat del Valles, valamint a közösen induló Bécs és Pozsony kiesett. A lengyelországi Wroclawot pártolta eleinte hét ország - köztük természetesen maguk a lengyelek -, de a hajnali kettőig nyúló tárgyaláson végül valamennyi támogató kihátrált mögülük, hogy megszülethessen a döntéshez szükséges konszenzus. Megegyezni mégsem sikerült, ami a lengyelek makacsságán múlott.

Wroclaw hiába maradt magára, a lengyelek - úgy tűnik - továbbra sem tervezik a verseny feladását. A tanácskozás után Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter úgy nyilatkozott: szerinte még mindig jó esély van rá, hogy Lengyelország győztesen kerül ki a magyarokkal folytatott versengésből.

Pedig a pénteki brüsszeli sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az EU-elnökség nincs elragadtatva a lengyelek időhúzásától. "Minden nap elvesztegetett, ami a székhely kijelölése nélkül telik el" - mondta Kucler Dolinar szlovén tudományügyi miniszter. Janez Potocnik tudományért és kutatásért felelős EU-biztos pedig kijelentette: "azt tanácsolnám a tagállamoknak, hogy itt az ideje a kutató és innovációs közösségekre fókuszálni ahelyett, hogy hol lesz a központ". Nyíltan egyikük sem válaszolt arra az újságírói kérdésre, mit szóltak a lengyelek húzásához. A BruxInfo értesülései szerint viszont már a tárgyalóteremben is visszatetszést keltett a lengyelek makacskodása.

Az európai uniós hírekre specializálódó EurActiv.com tanácsi forrásokra hivatkozva azzal magyarázta a lengyelek vétóját, hogy a tanácskozáson részt vevő miniszterüket előzetesen nem jogosították fel a bukás elfogadására. Wroclaw számára a lobbizásba eddig beleölt pénz és energia mellett azért is lett volna olyan fontos az EIT székhelyének megszerzése, mert a város nemrég lecsúszott a 2012-es EXPO-ról is, amelyet végül Dél-Koreában fognak megrendezni - írta az EurActiv.

A tanácskozáson az EIT székhelyéről ugyan nem sikerült dönteni, de abban megállapodtak a miniszterek, hogy két kritériumnak kell megfelelnie a majdani győztesnek: legyen új, 2004 után csatlakozott tagállamban és olyan országban, ahol még egyáltalán nincs uniós ügynökség. Mivel Lengyelországé lett a határügynökség - melyért szintén indult Magyarország is - , a feltételeknek az indulók közül egyedül Budapest felel meg.

Mégsem következik ebből a biztos győzelem. Mikor egy újságíró rákérdezett a pénteki sajtótájékoztatón, hogy a kritériumok elfogadása Budapest sikerét jelenti-e, Kucler Dolinar csak annyit mondott: "teljes konszenzusra van szükség". A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium sajtóosztályának tájékoztatása szerint a konszenzusra való törekvés nem csupán megszokás vagy előzékenység, hanem kényszer: rendelkezés írja elő, enélkül nem születhet döntés. Volt már példa arra, hogy emiatt évekig húzódott egy, a magyar-lengyel versengéshez hasonló ügy az olaszok és a finnek között.

A lengyelek időt nyertek: az EIT székhelyének ügyében várhatóan a következő versenyképességi tanács-ülésen, 2008. június 18-án döntenek majd. Az EIT felállítása 2005-ben került először szóba. Az unió azt várja az új intézménytől, hogy sikerüljön behozni az európai kutatás-fejlesztésnek a versenytársait, az Egyesült Államokat és Japánt.