Egyessel jutott középiskolába 1500 győri diák

Vágólapra másolva!
A középiskolákba felvett győri iskolások csaknem egyharmada gyakorlatilag egyesre felvételizett, mégis felvették. Eközben a győri szakképző iskolákban kétszáz hely üresen maradt. A KDNP-s alpolgármester szerint a rosszul teljesítő diákok felvételei a város középiskoláiba erősen vitatható.
Vágólapra másolva!

A középiskolai felvételikről külön sajtótájékoztatót tartott Győrben az alpolgármester, Ottófi Rudolf (KDNP). Szerinte erősen vitatható sok diák felvétele az érettségit adó középiskolákba, hiszen voltak, akik a felvételin mindössze 30-40 százalékot teljesítettek, mégis felvették őket. Eközben több mint kétszáz hely maradt szabadon olyan szakképző iskolákban, ahol a hiányszakmákba képeznek embereket.

Az érettségit adó középiskolákba felvettek közül 1539 diák központi felvételije rendkívül kedvezőtlen képet mutat - mondta. Az érintett diákok közül 69-en a 20 százalékos, 250-en a 30 százalékos teljesítményt sem érték el. 453-an pedig a 40 százalékot csupán megközelítették.

"Ez azt jelenti, hogy - ha a kettes szintet negyven százaléktól számoljuk - a felvett tanulók 29 százaléka elégtelen eredménnyel jutott be a középiskolákba" - jelentette ki Ottófi. "Hiszen egy szokásos iskolai dolgozat esetén 30-40 százalék körül kezdődik a kettes osztályzat" - magyarázta. A központi írásbelit matematikából és magyarból tartották - az összes felvételiző közül csak 150 diák érte el a nyolcvan százalékot.

"Eközben a szakképző iskolákban a munkaerőpiac által igényelt hiányszakmák területén több mint kétszáz hely üresen maradt" - folytatta Ottófi Rudolf. A jó elméleti képességekkel rendelkező diákok továbbtanulását az önkormányzat támogatja, de a követelmények és teljesítmények nélküli felvételikkel nem érthetnek egyet - jelentette ki.

Az önkormányzatnak komoly intézkedéseket kell hoznia a szakképzés, a szakmunkásképzés elősegítése érdekében. Ezt várja el a gazdasági környezet és a fiataloknak is az a kedvező, ha képességeik és teljesítményük szerint haladnak - foglalta össze a győri KDNP-s városvezető.