Esküt tesznek a HospInvest ellen az egri lázadók

Vágólapra másolva!
Hétfő este szimbolikus esküt tesznek az egri kórház működtetését elnyert HospInvest ellen az intézmény dolgozói. Az 1080 alkalmazottból 924-en nem írták alá a hétfői határidőre az ország több kórházát működtető cég által készített munkaszerződést. A céggel szerződő megyei önkormányzat elnöke szerint a politika által mozgatott egyes orvosok megtévesztik a kórház alkalmazottait.
Vágólapra másolva!

"Üzleti érdekek alá soha nem rendelem a munkámat a beteg érdekeivel szemben" - idézte fejből, nem szó szerint a hétfő esti eskü szövegének talán legfontosabb részét Mánya Kristóf, az egri Markhot Ferenc Kórház gyerekosztályának főorvosa. (Mánya 1998 és 2002 között a Fidesz parlamenti képviselője volt, majd a pártból való kizárása után 2006-ban a MIÉP-Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje.)

A Dobó István egykori várvédői után magukat kórházvédőknek nevező dolgozói csoport szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy az intézmény 1080 dolgozója közül 924 nem írta alá a hétfői határidőig a HospInvest munkaszerződését. "Komplett osztályok utasítják el" - közölte a főorvos.

Mézesmadzag, korbács

Hivatalosan a közalkalmazotti státus megőrzése mellett szervezték meg a kora esti demonstrációt az érdekvédők. Az eskü szövegéből, valamint Mánya mondataiból azonban kiderül, leginkább a HospInvest ellen szervezik maguk mellé - 60-80 dolgozó segítségével - a többséget a kórházvédők. Mánya szerint is tarthatatlan az eladósodott kórház helyzete, de erre szerinte nem a HospInvest jelenti a megoldást, hanem az egri városi önkormányzatnak kellene átvennie az intézményt.

"A mézesmadzag ízét már ismerjük, és tudjuk, hogy korbács van mögötte" - fogalmazott a szóvivő, aki szerint a szerződés aláírása ahhoz hasonlítana, mintha rabszolgabilincset raknának rájuk. A HospInvesttel szembeni ellenszenv konkrét okait sorolva Mánya a cég által működtetett hatvani, gyönygyösi, kiskunhalasi és parádi kórházakból származó információira utal.

Délután a HospInvest közleményt adott ki, melyben az áll, hogy rövidesen bemutatja azt az "aktualizált és tovább részletezett szerződéstervezetet, amelyben feltünteti a kórház munkatársainak továbbfoglalkoztatása kapcsán vállalt garanciáit". Emellett azt ígérik, hamarosan küldik a dolgozóknak a személyre szóló szerződéseket. Deák Gábor, a cég alelnöke hozzátette, a kórházban tapasztalható félelemkeltés ellen egyetlen fegyverük továbbra is a folyamatos és nyílt tájékoztatás. A HospInvest professzionális kórházi működtetést, valamint stabil és kiváló munkakörülményeket biztosít a dolgozók számára - ígérte a közlemény. "Ez az alternatíva, amelyet az egri dolgozók, ha mérlegelnek, akkor az átlépés mellett döntenek" - írta Deák.

Szakmai meder

Azt Mánya is elismeri, hogy az orvosok és a kórház vezetésének egy része örül a szakmai működtetőként érkező HospInvestnek. A cég mellett áll Berhás István orvos igazgató is, akit többszöri próbálkozásunk ellenére sem tudtunk elérni. A kórházat működtetésre átadó megyei önkormányzat MSZP-s elnöke, Sós Tamás szerint egyesek szándékosan túlpolitizálják, feszültté teszik a légkört, s a politika által mozgatott egyes orvosok megtévesztik a kórház alkalmazottainak nagy többségét.

Sós szerint szakmai mederbe kellene végre terelni a rosszul működő kórház ügyét. "Kértük a HospInvestet, hogy tegyen bizalomerősítő lépéseket, s minden egyes dolgozóval vigye végig a személyes beszélgetéseket." Az önkormányzati vezető szerint a kórházat magasabb színvonalú, betegközpontú, szolgáltató intézménnyé kell változtatni, ami most van, az nem mehet tovább. Szerinte erre a HospInvest képes, ráadásul nyilvános szerződésben vállalta, hogy nem bocsát el senkit, s megőrzi a dolgozók eddigi juttatásait.

Mánya kifejezéseit használva tett fel azonnali kérdést az egészségügyi miniszternek a parlamentben hétfő délután Lukács Tamás KDNP-s politikus "Rabszolga-kereskedelem az egészségügyben?" címmel. Lukács megdöbbentőnek nevezte, hogy az orvosok és az ápolók egy szerződés tárgyai legyenek. Válaszában Székely Tamás egészségügyi miniszter közölte, hogy a közalkalmazotti törvény lehetővé teszi a megváltozott státusú egykori közalkalmazottaknak, hogy nemet mondjanak a nekik felkínált szerződésre.

Mi lesz most?

Nem meglepő, hogy az érvényes munkaszerződés nélküli dolgozók működtette kórház közeljövőjét is teljesen másként látja a két fél. Mánya szerint nem történik semmi, mindenki végzi a dolgát tovább, a kórház az ÁNTSZ-től nem kaphat így engedélyt, a HospInvestnek pedig el kell mennie. Sós viszont azt mondta, hogy a HospInvesttel kötött szerződés még biztosít kétszer 120 napot arra, hogy megállapodhasson a dolgozókkal, s hogy "a józan ész kerüljön végre előtérbe".

Forrás: MTI
Akcióban egy másik kórházvédő csapat

Bár ilyenre még nem volt példa, de ha az alkalmazottak nem írják alá a papírokat, akkor hivatalosan az ÁNTSZ-nek kell megszerveznie, hogy a környéken található intézmények fogadni tudják a betegeket. "Ha ez történik, akkor megtesszük a szükséges lépéseket" - közölték az [origo]-val az Országos Tiszti Főorvosi Szolgálat kommunikációs osztályán, arra viszont nem kaptunk választ, hogy ez a gyakorlatban miként valósulhat meg. A dolog pikantériája, hogy ebben az esetben pont a HospInvest által működtetett hatvani és gyöngyösi kórház jöhet szóba, ezek vannak ugyanis a legközelebb Egerhez, így szükségesetben ide tudja irányítani az ÁNTSZ a betegeket.

Korábban malackodtak

Még február 29-én nyilvánította győztesnek a Heves megyei önkormányzat a HospInvest pályázatát a kórház vagyonkezelésére és működtetésére. A privatizációt ellenzők egyik vezetője petícióként egy élő kismalacot akart átnyújtani Sós Tamásnak, a szocialista politikus a demokratikus testület megcsúfolásának minősítette az esetet. A botrányos ülés végén a tiltakozók 10-20 fős csoportja "gyilkosok, hazaárulók" kiáltásokkal reagált a testület döntésére.