Nyíregyháza lovasa nyerte a Magyar Vágtát

Vágólapra másolva!
Nyíregyháza lovasa, Suták Vanda nyerte meg a Budapesten először megrendezett Nemzeti Vágtát és az ezzel járó 30 millió forintos pénzjutalmat nevezőjének.
Vágólapra másolva!

Női győztese van a vasárnap a Hősök terén első alkalommal megrendezett Magyar Vágta lovasversenynek. A kilencvenhat lovas közül Nyíregyháza lovasa, Suták Vanda bizonyult a leggyorsabbnak az 1250 méteres pályán. A győztes harminc millió forintot nyert az őt indító városnak.

A győztes ötéves kora óta lovagol, jelenleg 22 éves. Nyíregyházán lakik, de Budapesten tanul jogot. Saját Alexander nevű lován versenyzett a Nemzeti Vágtán. A ló hétéves herélt telivér.

Csabai Lászlónét, Nyíregyháza polgármestere aki a televízió előtt izgulta végig a versenyt, azt nyilatkozta, hogy nagyon örül a nem várt a győzelemnek. Elmondta azt is, hogy a nyereményből ünnepséget rendeznek a város főterén, valamint a lőtéren szeretnének létrehozni egy lovaspályát, így az összeget főként ennek a programnak az elindítására fordítják majd.

A verseny szabályai szerint az a település, amelynek önkormányzata befizette a kétmillió forintos nevezési díjat és nyer a döntőn, az plusz ötmillió forintot is kap. Nyíregyházát megilleti ez az összeg, mert az önkormányzat állta a nevezési összeget.

"Milyen szép is az, hogy női lovas nyert egy egyébként nem favoritnak tartott lóval" - fogalmazott az Geszti Péter, a Nemzeti Vágta ötletgazdája. "Talán az a gondolat is érvényesült, hogy nemzeti kulturális hagyományainkat igenis lehet pártpolitikától mentesen is értelmezni. Ezek a hagyományok szépek, igazak és modern eszközökkel tovább éltethetők - tette hozzá Geszti Péter.

A Nemzeti Vágtán jótékonysági sztárfutamot is rendeztek, amelyen hírességek indultak és nyereményüket - mindenki százezer, míg a győztes egymillió forintot - jótékony célra ajánlották fel. A futamon részt vett Stohl András, Hajdú Steve, Hajas László, Sasvári Sándor és Pintér Tibor. A győztes Sasvári Sándor lett, aki nyereményét a Bottyán Equus Alapítványnak ajánlotta fel. A színművész hatéves kora óta lovagol, több díjugrató versenyt nyert már és tart is lovakat. A futamon Hajas László leesett lováról, de nem sérült meg súlyosan, saját lábán jött le a pályáról.

A Nemzeti Vágtát hagyományteremtő szándékkal rendezték meg. Geszti Péter szeretné, ha jövőre is lenne: "Visszajelzésekből hallom - polgármesterektől, lovasoktól, magánemberektől, ismerősöktől, ismeretlenektől -, hogy mindenki boldog, örül ennek és ez a legjobb dolog, amit megélhettünk".