Beindult a szén-dioxidos magyar lobbi Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Magyarország vezetésével hét új uniós tagállam azt szeretné elérni, hogy az Európai Unió változtassa meg a szén-dioxid-kibocsátás visszafogásával kapcsolatos terveit. A magyarok azért lobbiznak, hogy ne a 2005-ös, hanem az 1990-es szinthez képest kelljen visszafogni a gázok kibocsátását.
Vágólapra másolva!

Magyarország vezeti azt a kezdeményezést, amelynek célja az Európai Unió szén-dioxid-kibocsátási terveinek megváltoztatása - számolt be a BBC.

Az Európai Bizottság januárban készített tervezete szerint az EU azt tűzte ki célul, hogy 2020-ig a 2005-ös szinthez képest 21 százalékkal visszafogja a szén-dioxid-kibocsátását. Magyarország és a hozzá később csatlakozott hat másik új uniós tagállam - Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia és Szlovákia - ezzel szemben azt szeretné elérni, hogy vállalások kiinduló szintje az ő esetükben ne 2005, hanem 1990 legyen.

A magyar vezetéssel készített javaslatban az áll, hogy az Európai Bizottság vegye figyelembe az egyes tagállamok által 1990 és 2005 között elért komoly kibocsátáscsökkentést. Az érvelés lényege, hogy ezek az országok ebben a 15 évben már sokat tettek a szennyezés visszafogásáért, ezért nem éreznék korrektnek, ha azt az időszakot kihagynák a számításól.

Baranyai Gábor, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium uniós koordinációért felelős vezetője a BBC-nek emlékeztetett arra, hogy a károsanyag-kibocsátás visszafogásáról szóló kiotói egyezmény is az 1990-as szintet jelölti ki viszonyítási alapnak.

Az MTI a European Voice című brüsszeli hetilapra hivatkozva azt írta: nem kapott pozitív fogadtatást az Európai Unió intézményeiben és környezetvédelmi szervezeteiben a magyar javaslat. A témát az Európai Parlamentben kezelő jelentéstevő, a finn Satu Hassi szintén ellenzi a javaslatot. Szerinte a célok átírása elfogadhatatlan, mert az egész klímavédelmi EU-javaslatcsomagot alááshatná.