Magyarországra is jutott a szennyezett ukrán étolajból

Vágólapra másolva!
Ásványi olajjal szennyezett étolajszállítmányok miatt tiltotta meg az EU Bizottság, az ukrán étolaj behozatalát. Csak ellenőrzött áru kaphat engedélyt, de az ellenőrzést még nem vezették be. Az EU-ba összesen 40 ezer tonna szennyezett ukrán étolaj került, ebből Magyarországra is jutott 400 liter. 220 litert szállodák és éttermek használtak fel.
Vágólapra másolva!

Megtiltotta az ukrán étolaj behozatalát az Európai Unió Bizottsága. Az intézkedést azzal indokolták, hogy nagy a kockázata annak, hogy az ukrán étolajba ásványi olaj kerülhet - közölte az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal. A tilalom alól csak azok a szállítmányok mentesülnek, amelyekhez olyan érvényes igazolást csatolnak, amely tanúsítja, hogy a szállítmány nem tartalmaz elfogadhatatlan mennyiségű ásványi olajat, és csatolják az ásványi olaj kimutatására elvégzett mintavételezés és elemzés eredményeit is. Az ellenőrzési és igazolási rendszert később értékelik és fogadják el hivatalosan.

A bizottság azt követően hozta a rendelkezést, hogy nagy mennyiségben - összesen 40 ezer tonna - került az unió területére szénhidrogénnel szennyezett ukrán étolaj.

Ebből négyszáz liter Magyarországra is került, amelyből 220 litert fel is használtak - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉHiB) szerdán. Az ásványi olajjal szennyezett étolajat szállodákban és éttermekben használták fel. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal az érintett cég telephelyén 180 litert lefoglalt. A hivatal az Európai Unió Gyors Veszély Jelző (RASFF) rendszerén keresztül szerzett információt arról, hogy Magyarországra is érkezett a termékből.