Pszichológus segít a megölt fiú osztálytársainak

Vágólapra másolva!
Pszichológusok segítenek a meggyilkolt nagyatádi fiú osztálytársainak, hogy fel tudják dolgozni a történteket. A kaposvári gimnázium két diákja múlt héten ölte meg egyik társukat, amiért akár 15 év börtönbüntetésre is ítélhetik őket.
Vágólapra másolva!

Pszichológus foglalkozik a megölt nagyatádi fiú osztálytársaival. A szakember az osztályfőnök hívására érkezett két kollégájával a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumba a Somogy megyei Munkaügyi Központból. Terényi Zoltánné pszichológus szerdán azt mondta: eddig kisebb csoportokban foglalkoztak a fiatalokkal, hogy segítsenek nekik a történtek feldolgozásában, ezenkívül még egy alkalommal csoportos megbeszélést tartanak nekik egy-egy tanóra helyett.

A pszichológus szerint nagyobb segítségre a holttest megtalálásban részt vevő lánynak és annak a két fiúnak lesz szüksége, akik hallottak az elkövetők tervéről, de nem vették komolyan, illetve meg voltak félemlítve. Terényi Zoltánné szerint a tragédia feldolgozásában segít a gyász és a búcsú, ezért fontos, hogy az osztálytársak részt vegyenek hajdani társuk szerdai temetésén.

A 17 éves fiút múlt héten szerdán verte agyon, majd dobta egy tóba két osztálytársa. A gyilkosság után még két napig iskolába járt a két fiú, akik azzal indokolták tettüket, hogy társuk "eltávolodott tőlük, lekezelően, nagyképűen viselkedett, agresszíven bánt velük". A két fiatalt, akik beismerték tettüket, emberölés alapos gyanújával őrizetbe vették, és előzetes letartóztatásba helyezték. A fiatalkorú elkövetőket legfeljebb 15 évre ítélheti a bíróság.

A pszichológus szerint nem voltak igazán előjelei a gyilkosságnak, a fiúk nem viselkedtek deviánsan az iskolában, jó képességű, értelmes fiúknak számítottak. "Lehetetlen megismerni minden serdülőt egy 37 fős osztályban" - mondta a szakember, aki nem tud arról, hogy a két fiút bármiféle eszme, csoportosulás motiválta volna. A diákok beszámolóiból az derült ki, hogy egyikük különösen jól szituált családból származik, sosem volt pénz híján. Az osztálytársaknak tudomásuk volt állatkínzásokról, amelyekben szerepe lehetett egy, a fiatalokra nagy hatással lévő, alkoholistának mondott rokonnak is.

A gimnázium cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a tragédia miatt nincs tanítás. Az intézmény egyik tanárának is szerdán van a temetése, ezért ezen a napon csak három tanórát tartottak meg, de csütörtökön rendes tanrend szerint folytatódik az oktatás.

Szerdán eltemették Nagyatádon a 17 éves fiút, a szertartáson több mint fél ezren vettek részt. A temetésen ott voltak osztálytársai, és a nagyatádi néptáncegyüttes, amelynek tagja volt.