Meghalt a fakidőlés idős áldozata

Vágólapra másolva!
Meghalt az az idős nő, akire szerda délelőtt rádőlt egy 20 méter magas fa az Erzsébet téren, a budapesti belvárosban. Egy másik nő könnyebb zúzódásokat szenvedett. Szemtanúk szerint két másik ember épphogy el tudott ugrani a dőlő fa alól. A Főkert munkatársai megvizsgálták a fát, amely szerintük kívülről egészségesnek látszott.
Vágólapra másolva!

Életét vesztette az az idős nő, akire délelőtt rádőlt egy fa az Erzsébet téren - közölte szerda délután a Péterfy Sándor utcai kórház ügyeletes orvosa, Szebeni Miklós. A fa szerda délelőtt zuhant rá a két padon ülő nőre, a fiatalabbat könnyebb zúzódásokkal szállították kórházba, de az idősebb nő életveszélyesen megsérült, már a helyszínen életmentő beavatkozásokat végeztek rajta.

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője szerint egy magas, 20 méteres fa dőlt ki. A fa, az MTI helyszíni tudósítója szerint egy padra dőlt rá, alatta vértócsát lehetett látni. Berecz György, a Belvárosi Tűzőrség parancsnoka a helyszínen azt mondta, a 105-ös buszra várakozók azt látták, hogy a fa egyik pillanatról a másikra kidőlt, és két, padon ülő hölgy megsérült. A szemtanúk szerint egy másik nő és egy fiatalember az utolsó pillanatban tudott elugrani a fa alól.

A mintegy 60-70 éves, 80 centiméteres törzskörméretű ostorfa teljesen ép és egészséges volt - közölte a Fővárosi Kertészeti Nonprofit ZRt. (Főkert) park- és fasorfenntartási igazgatója, Erdősné Győrffy Márta, miután munkatársai a helyszínen megvizsgálták a kidőlt fát. Mint mondta, a fa lombozata szimmetrikus, a törzsén sem láthatók korhadási jelek, így számukra is meglepő, ami történt. Igazságügyi hatósági szakértőnek kell megállapítania, mitől dőlhetett ki a fa - tette hozzá.

Az MTI által készített felvételeken viszont jól látszik, hogy a kidőlt fa törzse belül teljesen korhadt volt. Az igazgató, aki szintén látta a képeket, azt mondta: a fa kívülről teljesen egészségesnek látszott, viszont rejtett, belső korhadás lépett fel a törzsében. A történtek után a Főkert munkatársai ellenőrzik a környékbeli fákat. Az igazgató általánosságban azt mondta az ellenőrzésekről: mintegy 33 ezer fasori és 100 ezer parkfát gondoznak, ha kétség merül fel a fa állapotát illetően, akkor műszeres vizsgálatokat is végeznek. Azt képtelenségnek nevezte, hogy a 130-140 ezer fa állapotáról naprakészek legyenek, aminek részben anyagi oka is van.