Rábólintott a szakbizottság a paraméterkönyvre

Vágólapra másolva!
Megszavazta a többség a főváros városüzemeltetési szakbizottságában a BKV paraméterkönyvét szerdán. A változtatásokat két ütemben, augusztusban, illetve szeptemberben vezetik majd be.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a BKV ez évi paraméterkönyvét, összmenetrendjét a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága szerda délután. A többség - köztük ellenzéki tagok is - rábólintottak a paraméterkönyvre, két fideszes tartózkodás mellett. A testület egyetértett Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes javaslatával, miszerint a paraméterkönyvet két ütemben, augusztus 21-ével, illetve a hosszabb előkészítést igénylő módosításokat szeptember 6-ával vezessék be.

A XXII. kerület fideszes alpolgármesterének, Németh Zoltánnak az érvelésére visszavonták Hagyó másik indítványát, amely megváltoztatta volna a budafoki 141-es buszjárat útvonalát. Demszky Gábor főpolgármester azt közölte, hogy aláírja és ezzel bevezethetővé teszi a paraméterkönyvet, mivel a bizottság - ahogy azt korábban feltételként megszabta - többségi határozatot hozott.

Mihálszki Gábor, a BKV-vezérigazgató-helyettese hosszan méltatta a paraméterkönyvet, amely több mint 2 százalékos teljesítménycsökkenéssel számol. Így beépültek az anyagba a kerületek szakmailag megalapozott igényei, és több helyütt átszállásmentes kapcsolat jön létre. Az eredeti elképzelésekkel ellentétesen öt helyett maximum négy emberrel számol a BKV a járműveken négyzetméterenként. Az üzemkezdési és a zárási idők alapvetően azonosak maradnak a jelenlegivel, de néhány esetben például a metrócsatlakozások érdekében bővül az üzemidő.