Közbeszerzés miatt megbírságolták Vácot

Vágólapra másolva!
Vác önkormányzatát 2 millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság. Megsemmisítették az ultrahang gép beszerzésére kiírt közbeszerzési ajánlatot lezáró döntését, mivel az eljárást az önkormányzat azzal az indokkal nyilvánította eredménytelenné, hogy nincs rá elég pénze.
Vágólapra másolva!

Vác önkormányzat közbeszerzést írt ki egy ultrahang gépre. A lízingszerződéssel beszerezni kívánt berendezésre a CIB Credit Zrt. valamint a Green-Sound Kft. konzorciuma adott ajánlatot. A második forduló végén azzal érvelt az ajánlatkérő önkormányzat, hogy a rendelkezésére álló anyagi fedezet nem elegendő, ezért eredménytelenné nyilvánította az eljárást.

Az ajánlatkérő 77 millióra becsülte a beszerzés értékét, ezzel szemben a konzorcium nettó 45 millió forintos áron ajánlotta a berendezést, úgy, hogy 10 éven keresztül havi nettó 529 ezer forint a lízingdíj.

A Közbeszerzési Döntőbizottság emlékeztetett arra, hogy a közbeszerzési törvény szerint az ajánlatkérőnek nem kell anyagi fedezettel rendelkeznie. Ebben az esetben viszont az önkormányzat nem igazolta azt, hogy mennyi pénze volt e célra, ezért nem hivatkozhat arra, hogy az ajánlatot nem tudja finanszírozni. Arra is felfigyelt a döntőbizottság, hogy az ajánlatot lezáró döntés jegyzőkönyvében az ár elfogadhatóként szerepelt, és az is benne volt, hogy azt ki tudják fizetni.

Ezért semmisítette meg az eljárást lezáró döntést a Közbeszerzési Döntőbizottság, és szabott ki 2 millió forint bírságot.