Nézőpont Intézet: Kettest kapott a magyaroktól a Gyurcsány-kormány

Vágólapra másolva!
Gyenge kettesre osztályozták a választók Gyurcsány Ferenc kormányának teljesítményét a ciklus felénél - erről szól a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása, amelyet a Heti Válasz ismertet. A válaszadók valamivel több, mint fele szerint szükséges lenne az előrehozott választás.
Vágólapra másolva!

Halvány elégségesre értékelték a választópolgárok Gyurcsány Ferenc kormányának teljesítményét a ciklus félidejében. A válaszadók 54 százaléka előrehozott választásokat tartana szükségesnek - derült ki a Nézőpont Intézet felméréséből, amelyet a Heti Válasz csütörtöki számában ismertetnek. A felmérés április 29. és május 14. között készült, ezer választópolgár megkérdezésével.

A felmérésből kiderült, hogy a választópolgárok által a kormány teljesítményére adott 1,91-es érdemjegy rosszabb, mint az első Gyurcsány-kormány (2,06 pont), s sokkal rosszabb, mint a Horn-kormány megítélése (2,77 pont) volt. Egyedül az MSZP szavazói mondták azt, hogy ők - szemben a trenddel - némileg jobbnak látják a mostani miniszterelnök teljesítményét (3,55 pont) Horn Gyula bizonyítványánál (3,46 pont). Ugyanakkor ők is inkább a 2006 előtti időket kívánják vissza, az akkori Gyurcsány-kormányt még "gyenge négyesre" (3,63 pont) értékelték.

Másként látják a helyzetet az SZDSZ-szavazói, utólag is igazolva Kóka János kiválását a koalícióból. Szerintük a 90-es évekbeli közös kormányzás sokkal eredményesebb volt (3,33 pont) a mostaninál (1,69).

A "harmadik köztársaság" eddigi kabinetjei közül Orbán Viktor kormányát tartják legtöbbre a megkérdezettek, 3,12 pontra értékelve teljesítményét. A Fidesz szimpatizánsai sokkal "rózsásabbnak" látják a 2002 előtti Fidesz-kormány teljesítményét (3,95), mint a megfogyatkozott szocialista szavazók a sajátjukét.

54 százalék előrehozott választást akar

A válaszadók tartósan magas, 54 százaléka előre hozott választásokat tartana szükségesnek (áprilisban 56 százalékuk vélte így). Ők azonban nem mindannyian Fidesz-szavazók: csak kétharmaduk az ellenzéki párt híve. Az előrehozott választást várók között magas az SZDSZ-szimpatizánsok és valamivel több az MDF-hívek aránya. A felmérés szerint alternatív megoldás lehetne, ha szakértői kormány jönne létre, amelyet a Fidesz szavazók 67 százaléka, az MSZP-szavazóknak pedig 51 százaléka üdvözölne. A tavaly divatossá vált nagykoalíció-ötlet a múlté: egy párt táborában sem haladja meg a húsz százalékot támogatottsága.

A válaszadók 47 százaléka számít arra, hogy 2010-ben a Fidesz egyedül alakíthat kormányt, további 14 százalékuk szerint az MDF-fel közösen teheti ugyanezt. A megkérdezettek 28 százaléka szeretné Orbán Viktort kormányfőnek, Gyurcsány Ferencet pedig csak 10 százalék támogatja. Kósa Lajost 11 százalék, Dávid Ibolyát 8 százalék szeretné miniszterelnöknek.

A felmérésből kiderül, hogy a politikusok népszerűségében nagy változás májusban nem volt, továbbra is Kósa Lajos a legnépszerűbb politikus, támogatottsága azonban 7 százalékot csökkent. A debreceni polgármestert Sólyom László államfő, Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Szili Katalin házelnök és Orbán Viktor Fidesz-elnök követi. Ötödik helyre lépett elő Fodor Gábor szabaddemokrata politikus. Ugyanakkor hiába népszerűtlen Gyurcsány Ferenc (24 százalék), hiába értékelik kormányát gyenge elégségesre (1,91 pont), 2010 előtti bukásához csak minden második választópolgár "fűz reményeket".