Mind többen látják boldogabbnak a Kádár-korszakot

Vágólapra másolva!
Nőtt azok száma, akik szerint a magyarok a rendszerváltás előtti években voltak a legboldogabbak - derült ki a GfK felmérésből, amelyet a Népszabadság ismertet. Egy politológus szerint az ok az adott kor kiszámíthatósága, az akkori szerény, de általános jólét.
Vágólapra másolva!

Mind több ember gondolja azt, hogy jobb volt a rendszerváltozás előtt - írja a Népszabadság a GfK Piackutató Intézet felmérése alapján. A kutatók azt kérdezték ezer embertől, hogy szerintük az elmúlt évtizedekben mikor voltak a legboldogabbak a magyarok. A legtöbben a rendszerváltozás előtti időszakot jelölték meg. A Kádár-korszakban magukat boldognak érzők között többségben vannak az idősek és a kevésbé iskolázottak.

Egy hasonló felmérés készült hét évvel ezelőtt is. Akkor 53 százalék jelölte a rendszerváltás előtti időszakot a legboldogabbnak, 2008-ban már 62 százalék. A rendszerváltás utáni időszakot 2001-ben

még a megkérdezettek 17 százaléka tartotta legboldogabbnak, az ő arányuk 2008-ra 14 százalékra apadt. csökkent azok széma is, akik a második világháború előtti időszakot választották boldog időszaknak: 2001-ben 14, idén 11 százalék volt az arányuk. 2001-ben a megkérdezettek 48, idén 60 százaléka jelölte meg az 1989 utáni éveket a legkevésbé boldognak.

Tamás Pál szociológus szerint ezekben az értékelésekben nem politikai nosztalgia jelenik meg, hanem a korszak kiszámíthatóságát értékelik és keresik. A szerény de általános jólétre és biztonságra emlékeznek az emberek - mondta a Népszabadságnak Kiszelly Zoltán politológus.