Péntekig tart a sztrájkoló BKV-sok türelme

Vágólapra másolva!
Péntek lehet az utolsó nap a megegyezésre a BKV vezetése és a szakszervezetek között - közölte a sztrájkbizottság szóvivője. A szakszervezetek nyolc követeléséből már csak két pontban van nagyobb véleménykülönbség. A sztrájkot május 27-ére ígérik.
Vágólapra másolva!

Péntek lehet az utolsó nap a BKV vezetősége és a sztrájkbizottság közötti megegyezésre. A szerdai tárgyaláson ugyanis nem sikerült megegyezni - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője.

Nemes szerint minimálisan, de közeledtek az álláspontok. A szakszervezetek megállapodástervezetének nyolc pontja közül már csak kettőben van lényeges nézetkülönbség a felek között. Továbbra is vita tárgya két követelés: a paraméterkönyv visszavonása és új készítése a szakszervezetek bevonásával, valamint a kollektív szerződés meghosszabbítása 2012-ig.

"A többi követelésről is tárgyalunk még, de ez a két pont az, amelyekben a leglényegesebb a nézetkülönbség" - mondta a szóvivő. A megegyezés feltétele az is, hogy a főváros - mint a vállalat tulajdonosa - és az állam vállaljon garanciát a BKV gazdasági problémáinak rendezésére.

A BKV közleményt adott ki a legutolsó tárgyalásról. Eszerint szerdán a BKV menedzsmentje egy még részletesebb dokumentumot nyújtott át a szakszervezeti képviselőknek, akik azonban még további pontosításokat kértek. Az egyeztetés pénteken 9-kor folytatódik.

A BKV és a szakszervezetek közötti tárgyalás azért vált sürgősség, mert utóbbiak május 27-től, az írásbeli érettségi utolsó napjától többnapos munkabeszüntetést helyeztek kilátásba.