A gyász miatt kímélné Kínát az MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP el akarja halasztani annak az országgyűlési határozatnak a tárgyalását, amely elítélné Kínát az emberi jogok megsértése miatt. A szocialisták szerint rossz az időzítés, Kína éppen gyászolja a földrengés több tízezer áldozatát. A Fidesz szerint vállalhatatlan az MSZP-s javaslat Tibet ügyében.
Vágólapra másolva!

Az MSZP mindent megtesz annak érdekében, hogy megállítsa a Tibetről szóló országgyűlési határozati javaslat tárgyalását - mondta szerdán Szabó Vilmos, a parlament külügyi bizottságának MSZP-s alelnöke. Az MSZP egyebek mellett azért nem támogatja az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságáról szóló határozati javaslatot, mert az a párt szerint ütközik az egy Kína elvével és Magyarország nemzeti érdekeivel.

A szocialistáknak az időzítéssel is vannak problémáik: a földrengés utáni gyász idején tisztelettel kell lenni Kína iránt - mondta a politikus. A szocialisták nem Szili Katalin jövő heti kínai útja miatt szeretnék elhalasztani a határozati javaslat tárgyalását és elfogadását - tette hozzá. Az MSZP szeretné meggyőzni a többi pártot, hogy halasszák el a Tibetről szóló határozati javaslat tárgyalását.

Forrás: MTI

A természeti katasztrófa után nem szólna Tibet miatt az MSZP

A Tibetről szóló határozati javaslatot Balog Zoltán (Fidesz), Fodor Gábor (SZDSZ), Herényi Károly (MDF), Semjén Zsolt (KDNP) jegyzi. A dokumentumban az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogoknak és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról.

A Fidesz szerint vállalhatatlan az MSZP-s javaslat Tibet ügyében. Balog Zoltán fideszes képviselő szerint a magyar kormány az elmúlt három évben még soha nem tartotta időszerűnek a megszólalást Tibet ügyében. Szabó Vilmos módosító javaslata a kormány jelenlegi, Tibet ügyében megnyilvánuló semmittevő magatartásához dob mentőövet - tette hozzá.

Magyarország és az Európai Unió is az "egy Kína" elvét vallja, vagyis Tajvant és Tibetet Kína részének tekinti. A tajvani álláspont ettől különbözik. A dalai láma pedig azt hangsúlyozza, hogy Tibet nem akar elszakadni Kínától, hanem széleskörű autonómiát szeretne kivívni.