Megegyezhetnek a sztrájkolók a BKV-val

Vágólapra másolva!
Megállapodhat másfél héten belül a BKV a szakszervezetekkel. A sztrájkkal fenyegetőző szakszervezetek követeléseivel kapcsolatban úgy tűnik, kompromisszum születhet. Ha a megállapodás létrejön, elmarad a május 27-ére meghirdetett sztrájk.
Vágólapra másolva!

Megállapodás születhet a BKV vezetősége és a sztrájkbizottság között másfél héten belül - jelentette be Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a felek közötti keddi tárgyalás után. A szóvivő elmondta: a BKV vezetősége által a sztrájkbizottság javaslatcsomagjára adott válaszból az tűnik ki, hogy akár másfél héten belül közös nevezőre juthatnak a felek a szakszervezeti követeléseket illetően. Kérdéses még a fővárosi és az állami garanciavállalás a BKV gazdasági helyzetének rendezésére, amely nélkül nem születhet meg a megállapodás - tette hozzá.

A szakszervezetek május 27-ére ígértek egy újabb, határozatlan idejű sztrájkot. Ennek elkerüléséhez a BKV-nek vállalnia kellene, hogy eláll a tervezett létszámleépítéstől, a szakszervezetekkel közösen feltárja a cég működési problémáinak valós okait. Emellett ki kellene dolgoznia a vállalat rövid, közép és hosszú távú programját az érdekképviseletek bevonásával, és garanciát adnia, hogy 2012-ig nem ad el telephelyeket és nem ad bérbe buszvonalakat. A cég üzleti tervét pedig a szakszervezetek bevonásával és jóváhagyásával kellene elkészítenie a BKV-nak.

A BKV vezetősége a keddi tárgyalásra elkészítette a szakszervezetek megállapodás-tervezetének módosított, a menedzsment számára is vállalható változatát. Ebben a következők állnak: a BKV visszavonja a csoportos létszámleépítést, a 2009-re kialakítandó paraméterkönyvet a szakszervezetek bevonásával készíti el, azonnal elkezdi a cég működési feltételeinek felülvizsgálatát, és a szakszervezetekkel közösen kidolgozza a cég rövid-, közép- és hosszútávú stratégiáját. A társaság vállalná azt is, hogy a mindenkori üzleti tervet a kollektív szerződésben meghatározottak szerint a szakszervezetek bevonásával alakítja ki a jövőben.

Cserébe azt kéri a BKV vezetése, hogy a szakszervezetek ne sztrájkoljanak. A tárgyalás szerdán délelőtt folytatódik.