Üde lehelet, skalp, orgazmus - új szextankönyv iskolásoknak

Vágólapra másolva!
A maszturbációtól nem lesz szőrös a kéz, a szüzesség elvesztésére nem túl jó indok a bosszú vagy az unaloműzés, és az óvszert nem tanácsos zsebben tárolni - derül ki az első magyar szexuális felvilágosító tankönyvből. A könyvben van szó erogén zónákról, nedves csókról, betegségekről, felelősségteljes gondolkodásról, de maga a szex még mindig kényes témának tűnik. Az alapvető üzenet ugyanis az, hogy a szex jó és fontos, de olyan mint egy buktatókkal teli akadálypálya.
Vágólapra másolva!

Erotika, monogámia, vasectomia, orgazmus, frusztráció, abúzus, francia csók, petting - néhány fogalom, amelyek jelentésével megismerkedhetnek azok a középiskolások, akikhez eljut szeptembertől Forrai Judit szexuális felvilágosítás tankönyve. A Semmelweis Egyetem docense, az egészségpedagógia és a szexualitás kutatója Párkapcsolat, szerelem, szex, család diákoknak című könyve a 9-11. évfolyamon tanuló, 15-17 éves diákokat célozza meg, és az Oktatási Minisztérium nemrég hosszas engedélyezési procedúra után felvette a tankönyvjegyzékbe.

"Az iskola megkerülhetetlen feladata, hogy foglalkozzon a szexuális kultúra és magatartás kérdéseivel, a családi életre, a felelős, örömteli párkapcsolatokra történő felkészítéssel" - mondja ki a Nemzeti Alaptanterv. Simich Rita, az Országos Egészségfejlesztési Intézet osztályvezetője szerint mégis Forrai munkája az első, ami a hivatalos tankönyvjegyzékbe bekerült.

Az iskolai szexuális felvilágosításban azért eddig sem maradtak magukra a tanárok és a védőnők. Forrai első szexuális felvilágosító könyve már 1992-ben megjelent, ez az oktatóknak szólt. Gyarmati Tamás, Beszéljünk erről... című könyve 1995-től a magyar védőnői szolgálat hivatalos kézikönyve, 10-12 éves gyerekeknek szól és 1996-ban az oktatási tárca felvette a segédkönyvek listájára. Több mint hat éve fut a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság országos szexuális és mentálhigiénés felvilágosító programja, az A-HA! - ehhez tartozik egy internetes honlap és az iskolákban osztogatott, de a netről is letölthető a Kamasz-útravaló című füzet.

Az új tankönyv: a Párkapcsolat, szerelem, szex, család diákoknak 93 oldal, és négy nagy témakört jár körbe. Az első a párkapcsolat kialakítása. Ebben olyan témák kerülnek terítékre, mint barátság és haverság, ismerkedés, együtt járás, szerelem, szex, család. A szex alfejezet mindössze hat oldalt tesz ki ebből, míg a család például tizenhármat.

A szexről szóló rész egy csoportosítási feladattal kezdődik, a női és férfi nemi szerveket és azok részeit kell osztályozni ábrák segítségével. Ezután megismerhetjük az erogén zónák titokzatos világát és megtudhatjuk azt is, milyen fontos szerepük van a szexben.

Nem lesz szőrös a kéz

"A saját test reakcióinak ismerete nyomán jobban és hamarabb kialakítható a szexuális harmónia a párkapcsolatban, könnyebben elkerülhetők a kudarcok" - olvasható a maszturbációról szóló, megnyugtató hangvételű sorokban. Kitér annak a régi hiedelemnek a cáfolatára is, hogy az önkielégítés betegséget okoz, a kéz szőrősödésével, gerincsorvadással, elbutulással jár.

A tankönyv szerint van száraz, mély vagy nedves és francia csók, és ennek kapcsán a szájhigiéniára, az üde lehelet jelentőségére hívja fel a diákok figyelmét. A pettingről kiderül, hogy megoldás lehet, ha az első aktus idejét még elodáznák, oldja a szorongást, a lányoknál könnyebb orgazmust kiváltani.

A szorosan a szexhez tartozó utolsó témakör a szüzesség elvesztése. "Szeretjük-e a gyermekeket?" - a tankönyv szerint ezt a kérdést is érdemes feltenni maguknak a fiataloknak, mielőtt rászánnák magukat az első szexuális kapcsolatra. Az alfejezet a szüzesség elvesztése előtt átgondolandó tizenegy kérdést sorol fel: ebből hat arra vonatkozik, hogy mi történne, ha gyerek születne az aktusból.

"Az összetartozás fizikai kiteljesedése"

"Ha már jól ismered a partnered, megbízol benne, szereted, és már nem tudtok várni, akkor megérett az idő arra, hogy az együttlét a szerelem természetes folytatása legyen" - olvasható a könyvben, ami hosszú listába rendezi az okokat, ami miatt elképzelhető lefeküdni valakivel. A lehetséges okok között például bosszú, info-szerzés, skalpgyűjtés, unaloműzés és drog, ital hatása is szerepel. A gyerekek feladata, hogy kiválogassák, melyek számítanak helyes indoknak. "Ha azt akarjuk, hogy teljes emberi életet éljünk, akkor a pozitív érzelmekkel felruházott (szerelem, szeretet, megbecsülés) összetartozás fizikai kiteljesedése lesz a szexualitás" - ezzel az útravalóval zárul a szex témakör.

A második nagy téma a tankönyvben a fogamzásgátlás és a serdülőkori terhesség - 16 oldal szól erről. A szerző statisztikákat közöl, beszél a fogamzás és megtermékenyülés fázisairól, a terhesség felismeréséről, részletesen ismerteti a fogamzásgátló módszereket. Az abortusszal négy oldal foglalkozik. Nyomatékosan figyelmeztet rögtön az elején: a terhesség megszakítása nem fogamzásgátlási módszer. Objektívan bemutatja a mai álláspontokat: a konzervatív, a liberális és a mérsékelt felfogást. Az iskolások itt találnak egy táblázatot a tinédzserambulanciák címével és telefonszámával. Az utolsó oldalon pedig egyszerűségében is sokkoló képek: az abortusznál használt orvosi műszerek, eszközök fényképei.

Forrás: Getty Images

A harmadik rész 20 oldalban járja körül a szexuális úton terjedő fertőzéseket. A fejezet megtanítja a megelőzés általános szabályait: óvszerhasználat, kevés szexuális partner, hűség, első gyanúra orvoshoz kell fordulni, "csak megbízható, hosszú távú kapcsolat az előnyös!". A betegségfajták részletezését elolvasó diák valószínűleg be is tartja majd ezeket, mert a szifilisz, a herpesz, a gonorrhea vagy a gombás fertőzés tüneteinek naturalisztikus leírása elég elrettentő.

"A méret nem számít"

Az óvszer használatát is ebben a fejezetben tanítja meg a könyv. "Mindig védett helyen (pl. patikák) vedd, ahol nem férhet hozzá akárki (egyesek a kilyukasztgatásával szórakoznak)!" - tanácsolja a szerző. A diákok megtudják, hogy a zseb nem jó tárolásra, mert nem száraz, hűvös hely, és itt derül ki az is, hogy - legalábbis az óvszerben - "a méret nem számít". Tizenegy oldal szól egyedül az HIV-vírusról és az AIDS-ről: betegségleírással, kockázati tényezőkkel, a terjedés módjaival, statisztikákkal, szűrőállomás-címekkel.

A HIV-vírus által különösen veszélyeztetett csoportok között szerepel a könyvben a serdülők korosztálya is. A szerző szerint ennek az a magyarázata, hogy a serdülőké a legnagyobb létszámmal rendelkező olyan csoport, akik gyakran felelőtlenül kerülnek bele a szexuális kapcsolataikba - buli, drog, alkohol -, nagy számban cserélgetik a partnereiket, hiszen párkeresésben vannak, és gyakran kevés információval rendelkeznek, nem védik magukat és partnereiket kellően, szégyenlősek, gyakorlatlanok, koránt sem tudják a váratlan helyzetben úgy feltalálni magukat, ritkábban tudnak nemet mondani, mint az érett felnőttek.

Forrai Judit könyvének utolsó fejezete jelenti a legnagyobb újdonságot a korábbi felvilágosító kiadványokhoz képest. Az agresszióról, a zaklatásról, a szexuális erőszakról és az emberkereskedelemről szól: fogalom-meghatározásokat ad, gyanújeleket és óvintézkedéseket sorol. Ez a téma nem jelent sem a Kamasz-útravaló füzetben, sem a Beszéljünk róla... könyvben, viszont mindkét korábbi kiadvány foglalkozik az intim higiéniával, ami viszont Forrai munkájából hiányzik.

Három gyerek az első partnertől

A Kamasz-útravalóhoz képest komolyabb hangvételű Forrai könyve, pedig mindkettő törekszik a fiatalosságra, jópofaságra. A tankönyvet elszórt szmájlik hivatottak lazábbá tenni, a tájékoztató füzet ennél direktebb módszert választott. Egy képzeletbeli pár, Tobi és Juci bontakozó románca ad kerettörténetet a tárgyi ismereteknek. A rajzolók vagányra vették a figurájukat: napszemüveget hordanak, és Tobi kigyúrt alakjával Johnny Bravóra hasonlít. "Két fiatal barátunk, Tobi és Juci elkalauzol az A-HA! világába. Legyél te is megfontolt, fogadd meg tanácsaikat! Ők már tudják, mitől döglik a légy! És azt is, hogy mit kell tenni, ha a szerelem lángja fellobban, perzsel" - hívogatja az olvasóit a füzet.

Az új tankönyv már a címével is azt sugallja, hogy a szex, a párkapcsolat szorosan kapcsolódik a család társadalmi intézményéhez, és ez a megközelítés a Kamasz-útravalóban is tetten érhető volt. A füzet utolsó lapján, a támogatók felsorolása után még odabiggyesztettek egy rajzot a főszereplő párocskáról: Tobit és Jucit mint szülőket látják viszont az iskolások, három csemetéjük körében.