Adatcsere-egyezményt ír alá az USA Magyarországgal

Vágólapra másolva!
A terroristagyanús emberek személyes adatainak cseréjéről ír alá egyezményt Magyarország és az Egyesült Államok kedden, a megállapodás része az amerikai vízummentességi tárgyalásoknak.
Vágólapra másolva!

A megállapodást Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter és April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete írja alá.

A kétoldalú megállapodás nem egyedi: az Egyesült Államok a közelmúltban írt alá egyezményt Németországgal a terrorelhárítás érdekében. A Süddeutsche Zeitung április végi beszámolója szerint a megállapodás értelmében egyebek mellett a terrorista tevékenységgel gyanúsítottak szexuális életéről is adatokat cserél a két ország.

Az egyezmény azt szolgálja, hogy Magyarország bekapcsolódjon az amerikai vízummentességi programba, amelynek tárgyalása a tervek szerint május végéig lezárulhatnak. Kedvező esetben hazánk ez év végén vagy a jövő év elején csatlakozhat a programhoz.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentesség programhoz, hogy az Egyesült Államok kiépíti biztonsági rendszereit és megszületik egy kétoldalú, négy-öt elemből álló végrehajtási csomag. Az is a feltételek között szerepel, hogy tíz százalék alatt legyen az elutasított vízumkérelmek aránya Magyarországon.