Orbánnal találkoznának az elégedetlen üzletemberek

Vágólapra másolva!
A reformok elmaradása miatt elégedetlen gazdasági szereplők találkozóra készülnek Orbán Viktorral, mert nem látnak reményt arra, hogy a kisebbségi kormány keresztülviszi a szerintük nélkülözhetetlen változásokat. Több alkalommal találkoztak informálisan Gyurcsány Ferenccel is, de eredménytelenül.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság értesülése szerint találkozóra készülnek Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével azok a gazdasági szereplők, akik két éve kiáltványban fogalmazták meg az ország előtt álló legfontosabb gazdaságpolitikai tennivalókat. A lap úgy tudja, azért szánták rá magukat erre a lépésre, mert azóta sem születtek meg az általuk sürgetett, a sikeres jövő érdekében szükségesnek tartott kormányintézkedések.

A kiáltvány szerkesztői az elmúlt időszakban négy alkalommal informális megbeszélést folytattak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, ám úgy vélik, minden erőfeszítésük hiábavalónak bizonyult, hiszen a deklaráció ma éppúgy aktuális, mint kiadásakor, 2006 áprilisában. A lapnak nyilatkozó informátorok szerint minél hamarabb el kell indítani a felzárkózáshoz nélkülözhetetlen reformokat, de nem bíznak abban, hogy a kisebbségi kormányban meglesz ehhez az eltökéltség.

2006 áprilisában "Megállapodást a jövőnkért!" címmel írt kiáltványt az új kormányhoz és a parlamenti pártokhoz címezték a gazdasági élet szereplői, köztük több kamara és szövetség vezetője, így Némethy László (Amerikai Kereskedelmi Kamara), Boros István (Francia-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara), Kovács Zoltán (Informatikai Vállalkozások Szövetsége), Csikai Miklós (Magyar Agrárkamara), Parragh László (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara) vagy Wáberer György (Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete).

A kiáltványban négy kérdést jelöltek meg, amelyet kulcsfontosságúnak tartanak, ezek közül az első, hogy "felelős és fenntartható gazdaságpolitikát kell teremteni", ennek keretében le kell faragni az államháztartási hiányt és mielőbb be kell vezetni az eurót. A második kérdés szerintük az államháztartási reform, egy kisebb és hatékonyabb állam kialakítása, valamint szükség van a szolgáltató egészségügy megteremtésére is, amelynek állami és magánfinanszírozásra közösen kell épülnie.

A negyedik követelés a kiáltványban: "Versenyképességet növelő adóreformot!" Ezt az aláírók többek között egyszerű, átlátható adórendszerrel, a munkát terhelő járulékok fokozatos csökkentésével, a helyi iparűzési adó eltörlésével, az adókedvezmények körének szűkítésével lehetne elérni.