Vágólapra másolva!
Bár az Országgyűlés nem mindenben értett egyet a kormány elképzeléseivel, néhány változtatást beiktatva hétfőn mégis megszavazta a Parlament napirendjét. Döntenek az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény visszavonásáról, a leendő Költségvetési Hivatalról, a hungarikumok védelméről, a közbeszerzésekről, valamint a tűzoltóegyesületekről.
Vágólapra másolva!

Elfogadta napirendjét hétfőn az Országgyűlés, de az több ponton nem a szocialisták elképzelései szerint alakult. A képviselők 186 igen és 181 nem szavazat ellenében támogatták a Tibet ügyéről szóló országgyűlési határozati javaslat napirendre vételét, amely előterjesztést sem a kormány, sem az MSZP-frakció nem támogatta. A Balog Zoltán (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Fodor Gábor (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) által jegyzett javaslat alapján az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogokat, és vessen véget az erőszak alkalmazásának. Az országgyűlési határozati javaslat általános vitája kedden lesz.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság rendkívüli ülése után ezzel kapcsolatban elmondta: a házbizottság múlt csütörtöki ülésén a frakciók abban maradtak, hogy az ügyben megvárják a külügyminiszter által kezdeményezett ötpárti egyeztetést. Szili emlékeztetett arra, hogy a diplomáciában nem szokásos kapcsolatrontó intézkedéseket hozni magas szintű látogatás előtt, főleg a több ezer ember munkáját lezáró kínai magyar évad záróeseménye előtt. A házelnök a tervek szerint a hónap végén látogat Kínába.

Az Országgyűlés elvetette a szocialisták azon javaslatát is, amely szerint szerdán ne csak megkezdődjön, hanem záruljon is le a közbeszerzésekről szóló törvény módosításának általános vitája. A képviselők ezt a javaslatot 178 igen, 180 nem és egy tartózkodás mellett vetették el. Azt viszont elfogadták az MSZP kezdeményezésére, hogy a napirendet egészítsék ki az alkotmány módosításával, illetve a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását kezdeményező javaslatokkal, a költségvetési felelősségről és a Törvényhozási Költségvetési Hivatalról szóló törvényjavaslattal, amelyek általános vitája kedden várható. Sőt, hétfőn letette miniszteri esküjét a Gyurcsány-kormány új önkormányzati minisztere - az eddig független képviselő - Gyenesei István is.

Bukik a pénztártörvény

Társadalmi és szakmai megítélése nem egységes - ezzel indokolja a kormány, miért vonja vissza az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényt, amelyet korábban kétszer is megszavazott. A visszavonásról szóló javaslatról hétfőn voksolnak a képviselők az Országgyűlésben.

A mindössze ötoldalas tervezet hatálytalanítja azt a 112 oldalas törvényt, ami lehetővé tette, hogy a megyénként megalakuló egészségbiztosítási pénztárakban kisebbségi tulajdonosként megjelenjen a magántőke. A javaslat szerint a 22 megyei pénztár - amelyek megalakultak ugyan, de működésüket még nem kezdték meg - kényszer-végelszámolással szűnne meg.

A rengeteg vitát kiváltó biztosítási törvényről Székely Tamás egészségügyi miniszter indoklásában azt írja: "a törvényben leírt egészségbiztosítási modell olyan megoldásokat is tartalmaz, olyan eszközöket is szabályoz, amelyek politikai, társadalmi és szakmai megítélése, illetve fogadtatása messze nem egységes".

Az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvény tervezetét hosszas koalíciós egyeztetés után fogadta el a kormány, majd a parlamentben az MSZP és az SZDSZ kétszer is megszavazta. Csakhogy a március 9-i népszavazás gyakorlatilag megbuktatta az egészségügyi reform egyéb elemeit - vizitdíj, kórházi napidíj. A miniszter az új törvénytervezetet őszre szeretné elkészíteni.

Rugalmas keretek

Miután az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfőn általános vitára alkalmasnak találta Veres János pénzügyminiszter általános vitát kezdhet a Ház az úgynevezett Törvényhozási Költségvetési Hivatal felállítását célzó törvényjavaslatról. A leendő jogszabály célja szerint "a felelős parlamenti pártok vállalják, hogy kormányra kerülvén költségvetési politikájukban nem fogják túllépni a meghatározott fenntarthatósági kereteket", és biztosítják a szükséges átláthatóságot.

Mint a törvényjavaslatban olvasható, ezek a keretek kellően rugalmasak ahhoz, hogy elegendő mozgásteret biztosítsanak a mindenkori kormányoknak a rövid és középtávú problémák kezeléséhez, különösen a gazdasági ciklusok hatásának tompításához. Ugyanakkor kellően szigorúak és következetesek ahhoz - fogalmaz a dokumentum -, hogy hitelessé tegyék az adósságcsökkentésre való törekvést.

Kocka, csipke, rétes

Két kereszténydemokrata képviselő, Simicskó István és Medgyasszay László javaslatára kerül a parlament elé a hungarikumokról szóló határozati javaslat. "A hungarikumok nem csupán a mi büszkeségeink, Európának és a világnak is tartozunk azzal, hogy megőrizzük őket, mert pótolhatatlan értéket képviselnek, nemzeti örökségünk részét képezik" - indokolják többek között a politikusok, hogy miért van szükség az általuk favorizált jogszabályra.

A leendő törvény kezdetben mintegy 300 terméket óvna, amelyek az előterjesztők szerint jogosan kerülhetnek be az Európai Unió termékgyűjteményébe. A termékeket a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében gyűjtötték össze: köztük van a Rubik kocka, a Kodály-módszer, a Béres csepp, a halasi csipke, az Unicum, a Zsolnay porcelán, de ételek is vannak szép számmal a szaloncukortól a kürtőskalácson és a csigatésztán át a rétesig.

Kiigazítják a közbeszerzést

Módosításra vár hétfőn a közbeszerzésekről szóló 2003-as törvény, melynek benyújtója a kormány nevében Draskovics Tibor igazságügyi miniszter. Az előterjesztő szándéka szerint három fontos cél megvalósítását tűzi ki maga elé a törvénymódosítás.

Először is a jelenlegi közbeszerzési rendszernél egyszerűbb, az ajánlatkérők és az ajánlattevők által áthatóbb eljárási rend kialakítását szeretnék megvalósítani. Másodszor azoknak a közbeszerzési rendelkezéseknek a kiigazítását akarják, amelyek az eljárások során "értelmezési, alkalmazási nehézséget okoznak, és ezáltal nehezítik az egységes törvényalkalmazás kialakulását". Végül olyan változtatások bevezetése a cél, amelyek a "közbeszerzési jogérvényesítést gyorsan és hatékonyan működő jogorvoslati rendszerben" valósítják meg - olvasható a javaslat indoklásában.

Szili Katalin házelnök (MSZP) javaslatára szavaztak volna a képviselők számos médiatestület tagjairól, így a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnökségéről és ellenőrző testületéről, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnökségéről, valamint ugyanezen posztokról a Hungária Televízió kuratóriumánál. Rajtuk kívül az MTI tulajdonosi tanácsadó testülete tagjainak, valamint felügyelőbizottsága elnökének és egy tagjának megválasztásáról szóló határozat módosítására is voksoltak volna. A házelnök azonban a házbizottság rendkívüli ülése után elmondta: az Országgyűlés a tervezettnél csak egy héttel később, május 26-án szavaz a médiakuratóriumok kiegészítéséről.

Közös javaslat a tűzoltókról

"Elismerve az önkéntes tűzoltó mozgalom másfél évszázados áldozatkész munkáját; az emberek életének, testi épségének, anyagi javainak, a (...) környezet értékeinek hatékonyabb megóvása érdekében szükségesnek tartja a tűz elleni védekezést önként vállalók tevékenységének erősítését, és ezért az önkéntes tűzoltók és a tűzoltó-egyesületek működési feltételei javításának érdekében" új törvényt alkot a parlament.

Mivel az új jogszabály nem kormánypárti vagy ellenzéki javaslatra kerül az Országgyűlés elé, hanem az illetékes önkormányzati bizottság terjesztette elő, várhatóan megszavazzák a képviselők.

Vita a stratégiai légiszállítási flottáról

A honvédelmi miniszter ötpárti egyeztetést kezdeményezett a stratégiai légiszállítási flotta megalapításáról, valamint annak Pápára telepítéséről, és szeretné, ha erről kedden megállapodnának a pártok. Szekeres Imre erről a 160 éves honvédség évfordulója alkalmából beszélt hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában. A miniszter elmondta: fontos, hogy - akárcsak 1848-as forradalom idején - ma is a nemzeti egyetértés övezi a honvédség tevékenységét, az Országgyűlés mind az öt pártja támogatja a munkát, amelyet a katonák Magyarország érdekében végeznek.

Szekeres mellett a parlamenti frakciók képviselői felszólalásaikban ugyancsak megköszönték a katonák munkáját és helytállását. A Fidesz és az MDF szónokai ugyanakkor kevesellték a katonai költségvetés mértékét.