Dávid Ibolya előrehozná a kormánybuktát

Vágólapra másolva!
Az MDF elnöke arra próbálja rávenni az ellenzéki pártokat - így a kisebbségi MSZP-kormányt kívülről támogató SZDSZ-t is -, hogy az ellenzék már most egységesen deklarálja a jövő évi büdzsé elutasítását. "Magyarország nem ér rá" - írja nyílt levelében.
Vágólapra másolva!

Megfelelő üzenet lesz a szocialistáknak, ha - az MDF-hez hasonlóan - minden ellenzéki párt deklarálja, hogy nem szavazza meg ősszel a költségvetési törvényt; így az MSZP fél évvel előbb hozhatná meg politikai döntését a kisebbségi kormányzás megszüntetéséről - áll az MDF elnökének az ellenzéki pártvezetőkhöz írt szombati levelében.

Dávid Ibolya Orbán Viktornak, Kóka Jánosnak és Semjén Zsoltnak címzett levelében ismét leszögezi, hogy az MDF nem szavazza meg a költségvetési törvényt, szerepeljenek bármilyen számok a tervezetben. Ez ugyanis nem jelentene mást, mint a kormány programjának elfogadását, támogatását - indokolja a párt döntését az ellenzéki vezető.

Hozzáteszi: az MDF nem bízik a Gyurcsány-kormány 4 éve tartó "koncepciótlanságában", ezért nem is kívánja a költségvetési törvény megszavazásával hatalomban tartani. Dávid Ibolya szerint az ország érdekében nem szabad egy előrehozott választás kiírásáig, vagy egy új miniszterelnök kinevezéséig fél évet elvesztegetni.

Az ellenzéki vezető emlékeztet arra: Gyurcsány Ferenc korábban úgy nyilatkozott, hogy bár érdemi reformokra, változtatásokra már nem készül, a következő két évben szavazásról szavazásra kívánja megteremteni kormánya szükséges parlamenti támogatását. "A Magyar Demokrata Fórum szerint azonban az ország erre nem ér rá" - fogalmaz a levélben Dávid Ibolya.

A kialakult politikai patthelyzetben vízválasztó szerepe lesz a kisebbségi MSZP-kormány által ősszel benyújtandó költségvetési törvényjavaslatnak - áll a levélben. Dávid Ibolya megfogalmazása szerint ezzel a kormánypárti politikusok is tisztában vannak, hiszen nemrég Gyurcsány Ferenc is azt nyilatkozta, hogy a költségvetés leszavazása esetén le kell mondania a kormánynak, és Juhász Ferenc szocialista elnökhelyettes is előrehozott választásról beszélt a büdzsé elutasítása esetére.

Előre mondanak nemet

Ha Dávid Ibolya komolyan is gondolná, amit mond, akkor nem várna fél évet a költségvetés decemberi szavazásáig, van ugyanis parlamenti eszköz az ellenzéki pártok kezében, amivel már most is élhetnének, ha meg tudnának egyezni egymással - reagált az MDF elnökének véleményére Daróczi Dávid kormányszóvivő. Mint mondta, árt Magyarországnak, hogy "az MDF elnöke lemond a felelős politikáról", mert szerinte ezt jelenti, ha előre nemet mond a költségvetési javaslatra, holott még azt sem tudja, annak mi lesz a tartalma.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint úgy tűnik, hogy az MDF szakítani akar a mérsékelt konstruktív jobboldali politikával, hiszen már nem az a fontos a pártnak, hogy egy javaslat jó-e, hasznos-e az országnak, szolgálja-e a közjót vagy sem, hanem a napi politikai szűklátókörűség kerül előtérbe.

A 2009-es költségvetés vitáját ősszel tartják a parlamentben, ezért Dávid Ibolya javaslatának még nincs itt az ideje, hiszen csak konkrét költségvetési elképzelésről lehet véleményt mondani - reagált Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. Ha az MSZP szigorú és határozott tervet nyújt be a költségvetésre, ami adócsökkentési elképzeléseket is tartalmaz, akkor annak áttanulmányozása után az SZDSZ "eldönti, hogy hogyan tovább" - tette hozzá.

Semjén hétfőn ír válaszlevelet

A Fidesz eddig sem támogatta "az emberek értelmetlen és felesleges megsarcolására, megszorításokra épülő" szocialista kormányzati politikát, illetve költségvetéseket, és természetesen ezután sem fogja - közölte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, aki megismételte az ellenzéki párt álláspontját, miszerint az embereknek minél előbb vissza kell kapniuk a jövőről szóló döntés lehetőségét.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nem fogja megszavazni a jövő évi költségvetés tervezetét ősszel az Országgyűlésben - szögezte le Dávid Ibolya levelére reagálva a párt szóvivője, Halász Zsuzsa. Mint mondta, Semjén Zsolt pártelnök hétfőn levélben fog válaszolni az MDF elnökének.