Kimentették a hegyekben rekedt magyar diákokat

Vágólapra másolva!
A dél-romániai hegyekben töltötte az éjszakát egy magyarországi diákcsoport, mert a kirándulás közben rájuk sötétedett, és már nem tudtak lejönni a hegycsúcsról. Csak szombat reggel sikerült hívniuk a hegyi mentőket, de végül valamennyien épségben lejutottak.
Vágólapra másolva!

Hegyi mentők segítségével sikerült megmenekülniük azoknak a magyarországi diáklányoknak, akik a dél-romániai Csernai-havasok sziklái között töltötték a szombatra virradó éjszakát. Az MTI értesülései szerint mindenki épségben van.

A román híradások szerint a 18 magyarországi diáklányok és tanárnőjük egy magyar hegyi vezetővel együtt pénteken este tévedtek el a dél-romániai hegységben, a Krassó-Szörény megyei Herkulesfürdőtől nem messze. A sötétség már a hegygerincen érte őket mintegy ezer méter magasságban, leereszkedni már nem tudtak, így a sziklák között maradtak elszigetelten.

Valentin Balaban, a hegyi mentő szolgálat vezetője és Bruno Adamcek, a megyei önkormányzat hegyi mentője az MTI bukaresti tudósítójának telefonon azt mondta, hogy csak szombat reggel fél nyolc tájban kaptak hívást a 112-es segélykérő számon. A hegytetőn nem volt térerő, de a csoport vezetője két diákkal útnak indult lefelé, és amint lehetett, értesítette mobiltelefonon a mentőket.

A mentőszolgálat vezetője szerint senkinek sem esett bántódása, csak a csoportvezető került hipertemikus állapotba, vagyis nagyon lecsökkent a testhőmérséklete, de később jobban lett. Egy kislánynak kificamodott a bokája, de ő is saját lábán tudott később lejönni a hegyről. Balaban szerint a lányok jól tették, hogy este fennmaradtak, és tüzet gyújtottak, rosszabbul is végződhetett volna a dolog. A mentés három-négy órát vett igénybe.