Hatástalanították az infoparki óriásbombát

Vágólapra másolva!
Hatástalanították a tűzszerészek azt az ezer kilós Infoparkban talált bombát, amely több órára közlekedési káoszt okozott Dél-Budán. A bomba miatt két kilométeres körzetben minden épületet kiürítettek, evakuálták többek között a Művészetek Palotáját, több egyetemi épületet, valamint az [origo] szerkesztőségét. A rakpartot és a Lágymányosi hidat lezárták. Az Infoparkban szerdán is bombát találtak, akkor 500 kilogrammos világháborús bomba került elő.
Vágólapra másolva!

A tűzszerészek hatástalanították a XI. kerületi Infopark egyik építkezésén talált, II. világháborús, egytonnás amerikai légibombát. Hajdú Gábor mérnök-ezredes, a tűzszerész zászlóalj parancsnoka elmondta: a bombából kivették a gyújtószerkezetet, amelyet a helyszínen robbantottak fel. A bombatestet egy központi telepre szállították, és ott robbantják fel. Az amerikai bombát objektumok ellen tervezték, valószínűleg a már akkor is létező déli összekötő vasúti híd volt a bombázók célpontja - közölte a tűzszerész.

A bomba több órára közlekedési káoszt okozott Dél-Budán, két kilométeres körzetben ugyanis mindenkit evakuáltak. A hatóságok a veszélyhelyzet miatt lezárták a Lágymányosi hidat, a déli vasúti összekötő hidat, a Szerémi utat, a Pázmány Péter rakpartot, a Bogdánfy utcát, és az Október huszonharmadika utcát, valamint több kisebb utcát is. Kiürítették többek között a Műegyetem informatikai épületét, az ELTE északi és déli tömbjét, a Művészetek Palotáját, valamint az [origo] szerkesztőségét is. Szünetelt a hajóforgalom is.

http://www.videa.hu/flvplayer.swf?v=jWhJ62cUMMpkAn1t


A rendőrség közölte: a Lágymányos hídon délután fél 3-tól már lehetett közlekedni, a vonat- és a HÉV-forgalom is megindulhatott. A környező utcákon 16 óra körül indult meg a forgalom. A bomba miatt a népligeti végállomásra érkező buszok is késtek. Tovább növelte a káoszt, hogy az Erzsébet hídon két autó összeütközött, a mentők két könnyű sérültet szállítottak el. A rendőrség szerint késő délutánra a híd minden sávján megindult a forgalom.

Forrás: [origo]
Az építkezés, ahol a bombákat megtalálták

Az Oktatási Hivatal arról tájékoztatta az MTI-t: a budapesti földrajz írásbeli érettségi vizsgákat kis mértékben megzavarta a Dél-Budán talált bomba miatt kialakult közlekedési helyzet. Két iskolaigazgató jelezte, hogy nem érkezett meg időben néhány vizsgázó. Ha a diákok valóban lekésték az írásbelit, akkor a vizsgaszabályzat szerint az igazgató pótló vizsgát engedélyezhet számukra - olvasható a közleményben.

Az Infoparki "E" épület építkezésén szerdán is találtak egy világháborús bombát a munkások: akkor egy ötszáz kilogrammos légibombát kellett hatástalanítani. A világháborús szerkezetről a Honvédelmi Minisztérium munkatársai leszerelték a gyújtószerkezet, és azt hatástalanították, a bombatestet pedig a késő délutáni órákban elszállították a XI. kerületi komplexumból.