Baráthék nem tudtak a Zuschlagtól kapott pénzről

Vágólapra másolva!
Sem Baráth Etele volt tárca nélküli miniszter, sem Csiha Judit MSZP-s képviselő nem tudott arról, hogy a 2006-os kampányukhoz felhasznált pénzek között olyan is volt, amelyet a bűnszervezetben elkövetett csalással vádolt Zuschlag Jánoshoz köthető ifjúsági szervezetektől kaptak - állítják. Az MTV Híradója adott hírt arról, hogy a két politikus fél-fél millió forintot kapott kampányához Zuschlag szervezeteitől.
Vágólapra másolva!

A parlamenti képviselő a kampányában semmilyen pénznek nem kezelője, én sem tudtam soha arról, hogy ezek az összegek honnan származnak és pontosan mire fordították őket - reagált az MTV Híradójának csütörtök esti hírére Baráth Etele. A hírműsor szerint Baráth, aki európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter volt az előző ciklusban, illetve Csiha Judit MSZP-s parlamenti képviselő fél-fél millió forintot kapott 2006-os kampányára két, a különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolt Zuschalg Jánoshoz köthető ifjúsági szervezeten keresztül.

A Szövetség a Modern Magyarországért és az Y Generáció Egyesület összesen egymillió foprintra pályázott az MSZP pártalapítványánálMiután ezt elnyerték, a számlájukról már készpénzben vették fel az összeget és a két jelölt kampányára fordították - közölte a híradó a Zuschlag elleni vádirat alapján. Az MTV szerint ezt Csiha Judit és Baráth Etele is elismerte, de azt állították, hogy nem tudták, honnan van a pénz. A Híradó szerint ezt a pénzt azóta a Zuschlag-ügy egyik vádlottja visszautalta a Táncsics alapítványnak.

Baráth Etele azzal utasította vissza a műsorban elhangzottakat, hogy a kampánypénzt nem a képviselőjelölt, hanem a kampányfőnök rendelkezésére bocsátják, ezért sem tudhat a politikus annak eredetéről. A volt tárca nélküli miniszter emiatt tiltakozik az ellen a kijelentés ellen, hogy olyan kampánypénzeket kapott volna, amelyeket Zuschlag János és társai szereztek fiktív pályázatokon. Szerinte minden erre való utalás hamis állítás, ami összefüggésbe hozza őt egy bűnügyi eljárással. Baráth közölte, ezt az érvelését az ügyészség is elfogadta, amikor kihallgatták a Zuschlag-ügyben.

Csiha Judit az ügyben azt nyilatkozta, hogy a kampányát biztosan nem támogatta semmilyen alapítvány és Zuschlag János sem. A politikus szerint tanúként meghallgatták az ügyben: egy alapítványi papíron szereplő aláírással kapcsolatban kért vallomást az ügyészség. Arról nincs tudomása, hogy gyanúsított lenne.