Fidesz: a kisebbségi kormányzás ára Gyenesei

Vágólapra másolva!
Átadta tárcáját Bajnai Gordon csütörtökön az önkormányzati minisztérium vezetésével megbízott Gyenesei Istvánnak. A független képviselőt a Fidesz továbbra is támadja, mert szerintük érdemtelen a miniszterségre az, akinek a neve több bűncselekmény kapcsán is felmerült. Gyenesei állítja, nem követett el törvénysértést.
Vágólapra másolva!

Érdemi munkát végzett az elmúlt 11 hónapban az önkormányzati minisztérium Bajnai Gordon szerint, aki erről tárcája átadásakor beszélt csütörtökön. Bajnai - aki a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca vezetője lett - fontos előrelépésnek tartja, hogy gyorsabb lett az építőipari beruházások előkészítése, a parlament elé került az országos területrendezési és Balaton törvényt, 28 milliárdot fordítottak idén a kistérségi társulásokra és a panelprogram is kibővült. Tovább működtetik új tárcájánál az uniós visszaélések felderítésére létrehozott honlapot, amelyre eddig több, mint 300 feljelentés érkezett - tette hozzá.

Az önkormányzati tárcát átvevő Gyenesei István csütörtökön megismételte: sem szervezeti, sem személyi változásokat nem tervez, amíg erre kényszerítő körülmény nincs, mindenkire számít. A sajtóban vele kapcsolatban megjelent értesülésekről azt mondta, hogy tudatosan semmiféle törvénysértést nem követett el, és megteszi a szükséges jogi lépéseket azok ellen, akiktől az információk származhatnak.

A Fidesznek továbbra is az a határozott álláspontja, hogy nem lehet a Magyar Köztársaság minisztere, akinek a neve köztörvényes bűncselekményeknél felmerül - közölte csütörtökön a párt helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András. Szerinte Gyenesei István kijelölt önkormányzati miniszter közgyűlési elnöksége alatt visszaélések történtek Somogy megyében, és öt olyan ügyben folyik nyomozás, amelyekben érintett lehet. A fideszes politikus a kisebbségi kormányzás árának nevezte, hogy "egy ilyen embert neveznek ki miniszternek, akit ráadásul az Országgyűlés szakbizottsága sem támogat".

Szili Katalin házelnök csütörtökön a házbizottság ülése után elmondta: háromnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, amelyen szavaznak a médiakuratóriumok kiegészítéséről, és ekkor tesz esküt Gyenesei István önkormányzati miniszterjelölt. Hétfőn, kedden és szerdán összesen 29 napirendi pontot tárgyal a parlament, a kormány támogatja, hogy napirendre kerüljön a Fidesz kezdeményezése a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításáról is - tette hozzá.