Vágólapra másolva!
Négyszáz állami vezető juttatásait hozta nyilvánosságra internetes oldalán a Miniszterelnöki Hivatal. Gyurcsány Ferenc kormányfő neve alatt idei adóbevallásának adatai szerepelnek, míg fideszes elődjénél, Orbán Viktornál az is, hogy miniszterelnökként mennyi pénzt kapott például egyszeri juttatás címen.
Vágólapra másolva!

Kedden délután négyszáz állami vezető juttatásait hozta nyilvánosságra internetes oldalán a Miniszterelnöki Hivatal. Budai Bernadett kormányszóvivő korábban elmondta az MTI-nek, azoknak az állami vezetőknek a juttatásait teszik közzé - az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról szóló törvény alapján -, akik 2000. június 3-a után töltöttek be ilyen posztot. Tájékoztatása szerint ebbe a körbe tartozik a helyettes, a címzetes, a közigazgatási, a politikai államtitkári, a szakállamtitkári és a miniszteri tisztség, valamint a kormányfő juttatásai.

Gyurcsány Ferenc kormányfő neve alatt a "2008. évi személyi jövedelemadó-bevallásom adatairól az alábbi nyilatkozatot teszem" bevezetés után olvashatunk számokat. Az "összevont adóalap összege" 22 millió forint volt nála, de a "külön adózó jövedelmek összege" címnél már 110 millió forint olvasható, ami feltételezhetően a céges tulajdonrészei után járó jövedelem, tehát nem kormányfői munkájához kötődik. Ezzel kapcsolatban 27,5 milliót fizetett adó formájában.

A regnáló kormányfő neve mellett ugyanakkor nem szerepelnek olyan adatok, mint fideszes elődjénél. Orbán Viktor esetében ugyanis megtekinthetők a 13. havi juttatások, illetve emellett egyszeri és külön juttatások is, valamint a szabadságmegváltások is. Miniszterelnökként a Fidesz vezetője 2001-ben közel 1,2 milliót kapott 13. havi fizetésként, 2002-ben - a választás évében - már csak 312 ezret. Orbán neve mellett szerepel (2000-ben) a külön juttatás megnevezés is, 682 ezer forinttal.

A legnagyobb összegeket egyszeri juttatás címen fizették ki Orbánnak: bár 2001-ben mindössze 24 ezer forintot vett fel, a vesztes választási évben, 2002-ben 4,2 milliót kapott. A volt miniszterelnök ugyanebben az évben szabadságmegváltás címen 1,3 milliót is felvett. Orbán esetében az is kiderül, hogy kormányfősége utolsó két évében bruttó 102 ezer forinttal emelkedett meg a havi fizetése, ami 693 ezer forint volt 2002-ben, ugyanakkor jutalmat nem vett fel ebben az időszakban.

A táblázatok nem csak a fentiek miatt tűnnek hiányosnak. A Medgyessy Péter exkormányfő neve melletti 3-as számból arra lehet következtetni, hogy 3 dokumentumot tud megtekinteni, aki rákattint, ám mégis csak egy úgynevezett 2. számú melléklet olvasható. Ez pedig Medgyessy képviselői fizetését tartalmazza (82 500-198 ezer forint) az adott időszakból, mást nem. Érdeklődésünkre a Kormányszóvivői Irodán azt mondták, hogy folyamtosan töltik fel az adatokat.

Milliók a minisztereknek is

A jelenlegi és volt tisztségviselők neve melletti adatokat böngészve kiderül, hogy Kiss Péter miniszterként 2003 márciusában bruttó 784 ezret keresett, ez év elejétől viszont már közel 1,3 milliót kap. Jutalmat ő sem kapott, de - Orbánhoz hasonlóan - az ő neve mellett is olvashatók az egyéb pénzbeli juttatások. Öt év alatt több mint bruttó 12 millió forint. A legnagyobb összeg a 2006-os szabadságmegváltás volt Kissnél, 7,9 millió forint, a maradék legnagyobb részét a 13. havi fizetések tették ki.

Pontosan ugyanezeket az adatokat olvashatjuk el fideszes elődjénél, Stumpf Istvánnál is. Az ő havi illetménye a 2000-es 401 ezerről 477 ezerre nőtt 2002-re. A fenti politikusokhoz hasonlóan ő is benn hagyott némi szabadságot, a kormányváltás évében bruttó 673 ezer járt neki emiatt. Külön juttatásként 1,5 milliót, egyszeri juttatásként közel 3 milliót, míg 13. havi fizetésként bruttó 3,5 millió körüli összeget kapott Stumpf a közzétett időszakban.

Orbán egykori helyettesénél hivatali kocsikat is találunk, mindkettő folyamatosan a volt kancelláriaminiszter rendelkezésére állt. Két extrás, jól felszerelt kocsit használt Stumpf 2000-től: egy vadonatúj Audi A6 V6 2.8 Quattro Tiptronicot és egy egyesztendős VW Sharan 2.8 GL VR6 Syncrót automata váltóval.

A volt MSZP-elnök, jelenlegi oktatási miniszter Hiller István utolsó fizetési adatai gyakorlatilag azonosak minsztertársáéval, jelenleg közel bruttó 1,3 milliót keres. Egyéb pénzbeli juttatások címen a politikus csak 2002 és 2005 között vett fel pénzt (a jelenleg ismert adatok szerint), akkor is csak 13. havi fizetésként: igaz, összesen több mint 5,6 milliót. Személyi használatú gépkocsi nem szerepel a neve mellett, de az egyéb juttatások között egy 3 éves Audi A6 V6 3.2 FSI Quattrót feltüntettek.

Fideszes elődje, Pokorni Zoltán az egyetlen kormánytag az általunk átnézett jelenlegi és volt tárcavezetők közül, aki az adatok szerint jutalmat is kapott miniszterként. 2000-ben 550 ezret, a következő évben pedig közel 400 ezret. Ugyanezen két év alatt csaknem megduplázódtak Pokorni egyéb pénzbeli juttatásai: 1,34 millióról 2,59 miilióra.

Nem csak az állami vezetők neve melletti adatok hiányosak kedden este, vannak olyan volt miniszterek, akikről egyáltalán nem szerepel semmi a MeH honlapján. Az Orbán-kormányból hiányzik Deutsch Tamás volt sportminiszter, Kövér László egykori titokminiszter mellett a környezetvédelmi tárcától botrányos körülmények között távozott egykori minisztertársa, Pepó Pál neve mellől is az adatsor, de szabad demokrata utódának, Persányi Miklósnak sem tudunk meg semmit a juttatásairól. Foghíjas az elmúlt időszak három MSZP-SZDSZ kormányainak a névsora is Görgey Gábor volt kultuszminisztertől Bajnai Gordon gazdasági miniszterig.