Hallgat a csecsemőjét megölő kamaszlány

Vágólapra másolva!
Megölte újszülött gyerekét egy 16 éves lány, aki szülei tinnyei otthonában adott életet a csecsemőnek. A lány titkolta terhességét. Tettének oka egyelőre nem ismert, és egyelőre a lány sem hajlandó vallomást tenni.
Vágólapra másolva!

Szülei vitték be a kamaszlányt és a halott csecsemőt a Szent János Kórházba. Az eddigi vizsgálatok azt állapították meg, hogy az újszülött kisfiú egészségesen jött a világra. A lány ellen a rendőrség emberölés miatt indított eljárást, ő viszont állapotára való tekintettel megtagadta a vallomástételt - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Bényi Mónika.

Hozzátette, a jelenleg a Szent János kórházban fekvő lányt a rendőrség kedden ismét megkísérli kihallgatni. A rendőrség nem helyezte őrizetbe, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy nem áll rendőr a kórházi szoba ajtaja előtt - mondta el Bényi Mónika.

A távirati iroda úgy tudja, hogy a 16 éves lány testvérével és szüleivel rendezett körülmények között élt családi házukban a Pest megyei Tinnyén. A lány titkolta terhességét, így szülei csak akkor tudták meg, hogy gyermekük várandós volt, amikor vasárnap a ház WC-jében kivérezve rátaláltak, mellette a már halott újszülöttel. A gyermek szájában összegyűrt WC-papírt találtak, ez arra utal, hogy a lány el akarta hallgattatni a csecsemőt, ám a kisfiú megfulladt.

A szülők nem hívtak mentőt, hanem saját autójukkal szállították lányukat és a halott csecsemőt a Szent János Kórházba. Mivel a rendőrség a lányt - állapota miatt - nem tudta kihallgatni, egyelőre nem tudni, tiszta tudatában követte-e el a gyilkosságot, vagy esetleg a szülési pszichózis állapotában, amikor a szülő anya teljesen elveszti valóságérzetét és öntudatlanul cselekszik.

Egy szakértő az esettel összefüggésben a távirati irodának arról beszélt, gyakori ugyan, hogy az anyák rossz, "szorongató" lelkiállapotba kerülnek a szülés után, ám ez nem vezet a gyermek bántalmazásához vagy netán gyilkossághoz. Frigyes Júlia elmondta, más esetnek számít, amikor az anya kilátástalannak ítéli meg a helyzetét és nem lát lehetőséget helyzete megoldására.

A szülés körüli problémákkal foglalkozó pszichiáter szerint a hasonló történetek mindig arra mutatnak rá, hogy egy rendezettnek tűnő családban sem biztos, hogy megvan az a bizalom, amire alapozva egy nehéz helyzetben lévő családtag el meri mondani a problémáját, anélkül, hogy tartania kellene az elutasítástól. Frigyes Júlia közölte, van olyan segítő intézmény Magyarországon, ahol a hasonló, végsőkig kilátástalannak tűnő helyzetek megoldásában támaszt nyújtanak, a várandósság idején vagy a szülést követő hónapokban.