Népszavazás lesz Söjtörön a szalmatüzelésű erőműről

Vágólapra másolva!
Referendumot írtak ki júniusra az 1500 lelkes Söjtörön arról, hogy építsenek-e a határban szalmatüzelésű erőművet. A létesítmény munkahelyeket teremtene és iparűzésiadó-bevételt is hozna. A polgármester az igen szavazatok többségére számít. Medgyesegyházán februárban a lakók elutasítottak egy hasonló erőművet.
Vágólapra másolva!

Június 8-án népszavazáson döntenek a Zala megyei Söjtörön arról, hogy épüljön-e szalmatüzelésű erőmű a település határában - tájékoztatta az MTI-t a képviselő-testület korábbi döntéséről Baksa István polgármester.

A több mint 1200 helyi választópolgárnak arra a kérdésre kell válaszolnia, hogy egyetért-e a legfeljebb 20 megawatt teljesítményű, biomasszát felhasználó létesítmény építésével. A település vezetője azt mondta: ő maga kezdeményezte, hogy írjanak ki referendumot, amit a tíztagú testületből ketten azért nem szavaztak meg, mert szerintük már most is megvan a faluban a szükséges támogatottság.

A polgármester úgy látja, bár szerinte is nagy a támogatottság, a kedélyek megnyugtatására mégis hasznos lesz a népszavazás, amelynek költségét az eredményétől függetlenül a beruházó állja. A községben eddig háromszor tartottak falugyűlést illetve lakossági fórumot, ahol a megjelentek kiálltak a tervezett erőmű mellett, a kétkedők azonban korábban csaknem 100 aláírással levelet küldtek a környezetvédelmi hatósághoz a körülmények pontos tisztázása érdekében.

Baksa István szerint ha a népszavazás során a többség igent mond, felgyorsulhat az engedélyezési eljárás, év végéig megszülethet a környezetvédelmi engedély, jövőre pedig a kiviteli tervek is. A beruházás mintegy 130 munkahelyet teremthet - köztük 70-80 helybélinek - a több mint 1500 lakosú településen. 30 kilométeres körzetben szintén jól járnak az ott élők, hiszen az erőműhöz beszállítók is kellenek.

Az eredeti elképzelések szerint egy 50 megawattos erőművet épített volna Söjtörön a Zala Hőerőmű Kft., de egy hónappal ezelőtt 20 megawattos teljesítményre csökkentették a terveket. Ez évente mintegy 70-80 millió forintos iparűzésiadó-bevételt hozhat a településnek 2012 után, a próbaüzem indítását követően - tette hozzá Baksa István.

A Söjtör honlapján is olvasható elképzelések szerint az MSZP vállalkozói tagozatának egykori elnöke, Hujber Ottó érdekeltségébe tartozó Intertraverz Zrt. egyik projektcége, a Zala Hőerőmű Kft építené meg mintegy 34 milliárd forintért az erőművet. A beruházó Szerencs, Baja, Kalocsa, Zsana, Medgyesegyháza, Bonyhád és Toponár mellett a Szombathely közelében fekvő Vépet, valamint a zalai Söjtört szemelte ki az építkezések helyszínéül. Az erőművek szalma vagy más mezőgazdasági maradványok, illetve energiafű égetésével termelnének energiát.

Medgyesegyházán februárban tartottak helyi népszavazást a cégcsoport hasonló erőműve kapcsán, a szavazók többsége azonban elutasította az építkezést. Szerencsen a múlt év őszén kezdték meg a szalmatüzelésű erőmű építését jogerős engedélyek birtokában, a körülötte zajló viták azonban azóta sem csitultak, mert a tokaji világörökséghez tartozó területen készül a beruházás.