Életet menthet a vonakodó családtag veséje

Vágólapra másolva!
Minden hatodik szervátültetésre készülő magyar beteg meghal, miközben akár évekig egy számára kedvező autóbalesetre vár. A vesére, májra, szívre várakozók a legkiszolgáltatottabbak, hiszen az ő gyógyulásukhoz egy másik ember halála kell. Kiszolgáltatottságukon azonban könnyen lehetne segíteni, ha rokonaik, közeli hozzátartozóik felajánlanák számukra szerveiket. Magyarországon azonban a családtagok sem szívesen adnak.
Vágólapra másolva!

Mi köze a Trabantoknak, Wartburgoknak a szív-, máj- és vesebetegek gyógyulásához? Kalmár Nagy Károly, a pécsi sebészeti klinika transzplantációs osztályának vezetője szerint nem kevés. "Egyre kevesebb fut ezekből az utakon, miközben egyre több a légzsákos, biztonságos autó, vagyis szerencsére egyre több ember marad életben olyan autóbalesetek után, ami egy-két évtizede még halálos volt" - mondta az [origo]-nak az adjunktus. Csakhogy emiatt kevesebb szívet, májat, vesét tudnak az orvosok - így ő is - beoperálni az erre akár éveket váró betegek szervezetébe.

Élő ember szerve kellene

Kalmár szerint a donorok száma a világ minden részén hullámzó, egyszer több, máskor kevesebb, és akár egy országon belül, régiónként is eltérő számú lehet. Pécsett például április végéig 30 százalékkal kevesebb szervátültetést tudtak végezni, mint tavaly ilyenkor. Ehhez az is hozzájárult, hogy a korábbi években a legtöbb, balesetben elhunyt donor veséje a szekszárdi deltából (átépítették már), a marcali kereszteződésből (körforgalom lett), valamint a tompai kereszteződésből (körforgalom lett) és a ceglédi kanyarból érkezett Pécsre - összegezte a korábban veszélyes útszakaszokat a Dunántúli Napló.

Az osztályvezető hangsúlyozta, nagyon jó, hogy egyre biztonságosabb a közlekedés, szerinte a hullámzást, az életmentő szervre várók kiszolgáltatottságát kellene mérsékelni, amennyire csak lehet. Az első hazai hasnyálmirigy-átültetést elvégző Kalmár külföldi példákra hivatkozva abban látja az előrelépést, hogy az úgynevezett élődonoros szervátültetések számát kellene növelni. Ez azt jelenti, hogy a beteg nem arra vár akár évekig, hogy valahol egy balesetben meghalt ember számára létfontosságú szervét megkaphassa, hanem egy élő ember önként ajánlja fel neki a saját szervét akkor, amikor arra szüksége támad.

Barát is odaadhatja a veséjét

Tavaly 48 veseátültetést végeztek Pécsett, egy részük máj, illetve hasnyálmirigy együttes műtét volt, ám ebből csak 4 szerv származott élő donortól. Országosan még ennél is sokkal rosszabb az arány. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az elmúlt évtizedben 241 és 315 közötti veseátültetést végeztek a hazai sebészetek, amiből az élődonoros beavatkozások száma 5 és 17 között mozgott.

Ennél is jóval szerényebb számokat találunk az élődonoros májtranszplantációknál (ami leegyszerűsítve a máj egy darabjának átültetését jelenti). 2006-ig nem is volt példa erre Magyarországon, akkor 2, tavaly pedig egyetlen ilyen eset volt nálunk. Miközben az elmúlt évtizedben 19-ről (1998) 42-re emelkedett országosan a májátültetések száma. Tavalyelőtt volt a csúcs, 47 műtéttel.

A szervadományozás leginkább családon belül terjedt el. Így van ez a tőlünk sokkal jobb statisztikákkal rendelkező Nyugat-Európában is, nálunk is. Magyarországon 70 százalékban a szülők, testvérek ajánlják fel veséjüket, vagy a májukból egy darabot. A nem genetikai rokonok közötti adományozókat két nem egyforma méretű csoportra lehet osztani. Házastársak, élettársak 20 százalékát teszik ki az adományozóknak, de - ritkán - arra is van példa, hogy egy-egy közeli barát hajlandó segíteni a hozzá közel állón valamely szervével.

Kettőből kettő magyar rokkantnyugdíjas

Kalmár szerint két fő oka van annak, hogy nálunk jóval kevesebben segítenek a szervükkel. A kisebb ok a tájékozatlanság, a nagyobb a gondolkodásmód. Miközben Nyugat-Európában a transzplantáltak nagy része megpróbál visszailleszkedni a munkaerőpiacra, addig nálunk jellemzően leszázalékolják őket.

Forrás: Getty Images
Átültetésre váró vese

"Nálunk még egy családtag sem ad szívesen szervet, mert azt gondolja, hogy ő az egészséges, ő a pénzkereső, s mi lesz, ha szervet ad, s aztán lebetegszik ő is" - mondja Kalmár. Vagy azt gondolják, hogy szervátadás után mindketten rokkantnyugdíjasok lesznek - teszi hozzá -, ahelyett, hogy arra készülnének mint Nyugaton. Aki kapott egy vesét az már visszamehet dolgozni, aki meg adott, annak nem kell feladnia a munkáját.

Pedig nem csak a pécsi szakember, hanem az Egészségügyi Minisztérium is szorgalmazza, utóbbi anyagilag is támogatja az élő donoros átültetéseket. A szervét felajánló ember számára a vizsgálatokkal, műtéttel, majd a gyógyulással járó jövedelem kiesést, valamint utazási költséget az OEP ugyanis kifizeti.