Művészek tiltakoztak egy kilakoltatás ellen

Vágólapra másolva!
Művészek tiltakoztak egy általuk méltánytalannak ítélt kilakoltatás ellen, ami egy háromgyermekes anyát érintett Budapesten a VIII. kerületben - jelentette be a Kurt Lewin Alapítvány. Az ügyben az ombudsmani hivatal vizsgálatot indított.
Vágólapra másolva!

Az eset május 5-én történt. Jogcím nélküli lakáshasználat miatt a rendőrség kilakoltatást indított egy roma család ellen, a "rutineljárást" azonban megnehezítette öt fiatal művész, akik tiltakozó akciót szerveztek, mivel úgy vélték, hogy ez egy család szétszakításához vezethet.

Lakatos Rózsának februárban leégett az önkormányzat által kiutalt otthona. Új lakást viszont nem kapott, ezért ugyanabban a házban a VIII. kerület Kisfaludy utcában elfoglalt egy másik lakást. Ebből akarták kiköltöztetni jogerős határozat alapján.

Az akció ellen öt művész - Balogh Rodrigó ENSZ- és Junior Prima-díjas művész és négy társa - tiltakozott, a rendőrségi felszólítás ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni a lakást Lakatos Rózsával szolidaritást vállalva.

A rendőrség végül az asszonyt és az öt tiltakozót előállította, a kerületi fogdába vitte, ahol személyenként 40 ezer forint bírságot szabtak ki rájuk.

Az ügyben vizsgálatot indított Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa.