Meghalt a pécsi gázrobbanás egyik sérültje

Vágólapra másolva!
Halálos áldozata is van annak a gázrobbanásnak, amely szerda délután történt egy pécsi társasháznál; az életveszélyes állapotban kórházba szállított idős nő nem élte túl a detonáció következményeit. A robbanást az okozta, hogy munkások átvágtak egy gázvezetéket. A lángokat eloltották, de a közelben lakókat ki kellett költöztetni, közülük 46-an nem költözhetnek vissza az életveszélyessé vált otthonaikba.
Vágólapra másolva!

Meghalt a kórházban a gázrobbanás tizenegy sérültjének egyike, a legsúlyosabban megsérült idős nö, aki a robbanás időpontjában a lakásban tartózkodott és súlyos légúti égéseket szenvedett. A sérültek száma szerdán délután nőtt 11-re miután a robbanás után: további három ember jelentkezett a mentőknél, hogy lássák el égési sérüléseiket - mondta Zsobrák Péter, a baranyai rendőrség sajtóreferense az esti órákban. Korábban nyolc sérültről tudtak, közülük egy idős nő állapota életveszélyes, aki a gázrobbanás helyszínén lévő lakóházban tartózkodott, a mentősök súlyos légúti és égési sérülésekkel, eszméletlen állapotban vitték kórházba. Három másik sérültet füstmérgezés miatt szállítottak el, négyen - járókelők és rendőrök - akkor sérültek meg, amikor a robbanást követően próbáltak segítséget nyújtani.

A munkások Pécs Uránváros városrészében, az Ybl Miklós utcában egy négyemeletes társasház előtti munkagödörben fúrtak, amikor elvágtak egy gázvezetéket. A tűzoltók megfékezték a lángokat, a kiömlő gázt azonban csak több óra után, nagyjából hat óra körül tudták elzárni, mert megsérült az elzáró szelep.

Ezt követően katasztrófavédelmi szakemberek vizsgálták át az épületet a Misina Speciális Mentőalapítvány kutyás keresőivel, az esetleg a romok alá szorultak után kutatva. A rendőrség szakértői véleményre vár, és ennek alapján dönt arról, indít-e büntetőeljárást az ügyben. A munkaügyi felügyelőség ellenőrei azt állapították meg, hogy a balesetet feltehetően szabálytalan munkavégzés okozta. A ház állapotának felmérését végző statikai mérnök szerint az épület egyik lépcsőháza életveszélyessé vált, oda nem költözhetnek vissza a lakók. Az épület helyrehozható, de ezt meg kell majd tervezni.

Tóth Bertalan alpolgármester a helyszínen tartózkodó újságíróknak azt mondta: a robbanás közvetlen közelében lévő épület szinte megemelkedett a detonációtól. Az egyik lépcsőház födéme leszakadt, több lakásba szerdán már biztosan nem költözhet vissza 46 lakó, elhelyezésükről a város gondoskodik. Néhány idős embert szociális otthonban helyeztek el, és 20 ember a városi sportcsarnokban kapott ideiglenes szállást. Nekik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológusai segítenek feldolgozni a történteket.

A rendőrség a környéket lezárta, majd később a levegő növekvő szén-monoxid-tartalma miatt kibővítették a baleset helyszíne körül emelt kordont és elküldték a több száz nézelődőt. A négyemeletes ház melletti út a helyszínen tartózkodók leírása szerint tele van törmelékkel, és több, a közelben parkoló autó is megsérült, ablakaik betörtek.